Најновије

Министар полиције прекршио низ закона показивањем осакаћених тела (ВИДЕО)

Тајност истражног поступка коју је власт небројана пута прекршила у случају Вељка Беливука, и кршење претпоставке невиности, само су неке од одбредби кривичног поступка, које је синоћ погазио министар полиције Александар Вулин, поновним приказивањем фотографија осакаћених тела жртава на ружичастој телевизији. Поред тога, Вулин је прекршио и неколико одредби РЕМ-а, а по свему судећи, од кажњавања због кршења закона, као и претходног пута, када је фотографијама "махао" председник Србије Александар Вучић - неће бити ништа.

Вулин (Фото: Јутјуб)

Српским властима није било довољно то што су већ једном, у марту месецу, приказивали фотографије осакаћених тела жртава, који се доводе у везу са криминалним кланом Беливука, него су то морали да понове још једном. Тако су синоћ, у ударном термину на ТВ „Пинк“, приказане фотографије осакаћених тела и како Беливук, звани Веља Невоља, и припадници његове групе позирају поред њих.

Задужен за „морбидни шоу“ овога пута био је министар полиције Александар Вулин.

„У затворима су где им је и место и ту ће бити до краја живота. Ми знамо колико су опасни и знамо шта им је циљ. Основни циљ им је да изјавама баце љагу првенствено на председника Вучића, али и на нас остале. Те убицу су спремне на све. Постоје људи, за које знамо ко су и како раде, који припремају изјаве за јавност којима ће да повреде првенствено председника Вучића и његову породицу. Они ће да лажу, учиниће апсолутно све да нас уплаше како бисмо ми трговали с њима. Нема трговине. Знам да ће измишљати лажи о председнику Вучићу и да ће на њега кренути преко породице“, рекао је Вулин

Случај да представници извршне власти показују тела осакаћених младића, вероватно нигде на свету није виђен, а претпоставља се ни у Мексику, или Колумбији, где су злочини нарко-картела и бруталнији и обимнији. Ипак, то не спречава нашу извршну власт да „маше“ оваквим фотографијама аудиторијуму Србије, без било каквог јасног разлога да то чини, осим можда „умиривање“ југа услед неколико скандирања против председника Вучића, која су се догодила на фудбалској и кошаркашкој утакмици, од када Беливук није главни међу „Гробарима“.

Показивање доказа пре подизања оптужнице

„Група Вељка Беливука била је јача криминална организација и од „земунског клана““, мантра је коју власт непрестано понавља, а онда доказе, које је тужилац за организовани криминал Младен Ненадић прикупио, узму и покажу јавно на телевизији, што је директно кршење одредби кривичног поступка.

Поготово ако узмемо у обзир чињеницу да против поменуте криминалне групе још увек није подигнута ни оптужница.

Осим што није нормално да се пре подизања оптужнице докази износе у јавност, а што, у другим случајевима, када новинари дођу до таквих података буде проблем за тужилаштво, овим се обавештава одбрана осумњичених, који би докази могли бити представљени против њихових клијената. Такође, потенцијално се угрожава и њихово извођење пред судом, због чега би компромитовање доказа њиховим јавним емитовањем, могао да буде разлог евентуалног захтева одбране осумњичених да се они изузму из списа предмета.

„Свако је невин док се не докаже супротно“

Републичка агенција за електронске медије (РЕМ) у свом статуту има Опште обавезујуће упутство за понашање емитера.

У ставу 1 члана 5 тог документа наводи се да се мора поштовати претпоставка невиности окруивљеног/осумњиченог у одређеном судском поступку.

Ту се наводи да емитер не може да означи као кривца особу против које је у току кривични поступак. Интересантно је да правилник иде и у још детаљније прописивање, па каже овако: „Емитер је дужан да поштује претпоставку невиности, без обзира на то да ли ту претпоставку поштује државни орган“. Дакле, овде је дошло до несумњивог кршења правила емитовања програма, јер је читав „шоу“ био конципиран тако да се Беливукова група означи као кривац за убиства.

Насиље у јавном простору

Емитовање унакажених тела жртава, такође, није дозвољено. И то се врло јасно наводи у правилнику РЕМ.

„Емитери имају обавезу да избегавају приказивање бруталних, насилних и узнемирујућих сцена уколико то није у јавном интересу, при чему тада емитовање мора бити јасно образложено. Жртве насиља и катастрофа имају право на посебну заштиту насиљу и катастрофама и приказивање жртава и унесрећених не сме манипулисати људском патњом и учинити да жртве, настрадали и њихове породице поново буду изложени патњи. Ова обавеза се не односи на уметничке, документарне, научне, игране и сличне програме са оваквим садржајима, али они морају бити посебно означени и најављени“.

Па ипак, министра полиције Александра Вулина ништа од овога није спречило да понови показивање осакаћених тела, и да изнова доказује колико је Беливуков клан био, како тврди, немилосрдан.

Да ли је министар овим хтео да покаже јужној трибини шта су њихови „саборци“ радили, или да би требало да престану да скандирају против Вучића, или је, на крају крајева, у питању ширење страха у јавности и хвалоспеви о успеху власти, и какву криминалну групу су „разбили“, на јавности је да сама закључи.

Лондон трајно распоређује бродове у Јужно кинеско море усред регионалних тензија! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА