Најновије

НОВИ ДОКАЗИ: Истина о Сребреници обара пресуду Ратку Младићу?

Извештај Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-1995. могао би да измени малтене општеприхваћени став да се у Сребреници заиста догодио геноцид.

Младић (Фото: ICTY)

Ипак, афирмисање праве истине о Сребреници наилази на велике отпоре, пре свега политички мотивисане, у међународној заједници, па ће употребна вредност овог извештаја бити тек на дневном реду, оцењују саговорници.

Нови сведоци

У међувремену, одбрана Ратка Младића, који је правоснажно осуђен, између осталог и за геноцид у Сребреници, пажљиво већ анализира поменути извештај и неки његови делови, како објашњава син генерала Дарко Младић, могли би бити потпора за будућу ревизију пресуде.

- Комисија је суштински дошла до онога што је и позиција одбране Ратка Младића. Геноцида није било. Нисмо бежали од тога да је било ратних злочина, али тежиште је било да су они чињени не само мимо генерала Младића већ и против њега. Одбрана ће детаљно анализирати цео извештај и пре свега нас интересује шта је комисија користила од извора. За ревизију су нам неопходни нови документи, до сада некоришћени, и нови сведоци. Морамо да уђемо у фусноте - наглашава Младић.

Политички разлози

Адвокат Тома Фила оцењује да овај извештај јесте потпора за афирмисање истине о Сребреници, али да још није време за промену оног гласнијег става, који долази са Запада, да је тамо био геноцид.

- Они покушавају да забране оспоравање геноцида у Сребреници и да натерају скупштине европских држава да донесу законе да се то кажњава. Према томе, политички разлози доминирају и зато извештај комисије коју је водио угледни јеврејски историчар, најбољи познавалац Холокауста, не мења ништа, нажалост. Намера хашких тужилаца је била и остала да се Србија као држава убаци у тај злочин. Они то нису успели и ми као држава и не можемо да се у том смислу бранимо помоћу тог извештаја. А истина, о којој и извештај говори, јесте да није постојао план руководства и државе да се тамо убију људи и очисти терен, а за "Олују" ми имамо то, имамо транскрипте Туђмана, који понавља ону формулу НДХ: "Трећину Срба побити, трећину протерати, а трећину покрстити" - објашњава Фила.

Додик: Прихватамо извештај, иако није лак за Србе

Српски члан Председништва Милорад Додик изјавио је да извештај комисије указује да испред Сребренице не може да стоји реч геноцид, јер се он није догодио. Како је нагласио, то су утврдили стручњаци за Холокауст и геноцид, и то најеминентнији из Немачке, САД, Израела, Италије, Јапана и Србије.

- То је наша истина о томе. Ми прихватамо извештај, иако он није нимало лак за српску страну, јер је тамо речено на који начин су неодговорни појединци починили злочине. Тамо се заиста десио злочин, али је исто тако пресуђено за то - рекао је Додик.

Он је подсетио да су сви Срби који су евидентирани да су имали улогу у Сребреници приведени или Хашком суду или Суду БиХ.

- У том погледу, то је за нас завршена прича. Што се тиче описа догађаја, сматрамо да су релевантнији стручњаци који су о томе говорили него што су то биле политички мотивисане судије које су, пре него што је почео процес, донеле одлуку о томе шта би требало да се пресуди - поручио је Додик.

Американци упозоравају – моћни руски систем С-500 није шала. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА