Најновије

ПОБЕГЛИ ИЗ АВГАНИСТАНА, АЛИ И ДАЉЕ НАРЕЂУЈУ: Ево шта захтевају од Кабула

Амерички министар одбране Лојд Остин изјавио је да је први посао авганистанских снага безбедности био да се успори офанзива талибана пре него што крену да освајају територије и да би регуларне снаге владе у Кабулу морају да се консолидују око стратешки важних делова земље.

Америчка војска (Фото: flickr)

Ројтерс је известио да авганистанска војска преиспитује своју ратну стратегију против талибана, како би концентрисала снаге око најкритичнијих подручја попут Кабула и других градова, граничних прелаза и виталне инфраструктуре.

Остин је опрезно рекао да верује да су снаге владе Авганистана способне да напредују, рекавши "видећемо шта ће се догодити".

Талибани преузимају контролу над све већим деловима територије, а Пентагон процењује да је то око половине авганистанских провинција.

Талибани врше притисак и на око половину провинцијалних престоница и покушавају да их изолују.

Сједињене Државе наставиле су да изводе ваздушне ударе и да пружају подршку владиним снагама које су изложене војном притиску притиском талибана.

Председник САД Џозеф Бајден обећао је да ће пружити финансијску помоћ регуларним авганистанским снагама и удвостручити дипломатске напоре на да се превазиђе застој у мировним преговорима.

Он је у петак одобрио да се издвоји 100 милиона долара из хитног фонда за "покривање неочекиваних хитних" потреба избеглица укључујући и Авганистанце подносиоце захтева за имиграциону визу.

Параду руске ратне морнарице можете да погледате ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА