Најновије

ПОЧЕЛА ОПЕРАЦИЈА "САВЕЗНИЧКО УТОЧИШТЕ": Авганистанаци који су радили за америчку војску слетели у САД! Спрема се још летова!

Првим евакуацијским летом у Сједињене Државе стигло је 221 Авганистанац од којих је 57 деце и 15 беба. Ради се о Авганистанцима и члановима њихових породица који су сарађивали са америчком војском пуних 20 година.

Авганистан. (Фото: Твитер видео)

Ради се о првом ов више планираних евакуацијских летова са којим ће Американци после 20 година од почетка војне интервенције из Авганистана пребацити све оне и чланове њихових породица који су са њима сарађивали од самог почетка рата пре 20 година.

Авион са Авганистанцима слетео је на аеродром Дулс у Вирџинији, а они ће наредних недеља бити расељени по целој држави. На тај начин они ће се придружити 70.000 Авганистанаца који су од 2007. године ушли у САД преко посебно визног програма.

Амерички председник Џо Бајден је овај лет означио као "важну преломницу у испуњавању обећања хиљадама Авганистанаца, који су служили заједно са америчким војницима и дипломатама у последњих 20 година у Авганистану".

Бајден се захвалио "храбрим Авганистанцима који су подржали САД. Данас сам поносан, могу да им кажем: "Добродошли кући".

Бајденова администрација је целу операцију која има снажну подршку и демократа и републиканаца именовала "Савезничко уточиште". Наиме, амерички конгрес је са великом већином потврдио закон са којим је дозволио 8.000 виза и 500 милиона америчких долара за цео програм обезбеђивања Авганистанаца којо долазе у САД.

Преводиоци и други сарадници Американаца су у прошлости били прве мете освете Талибана, који после повлачења америчких снага заузимају све више провинција Авганистана и чак држе 90 посто границе према суседним државама.

Наиме, амерички председник Бајден почеком ове године објавио је одлуку о повлачењу америчких војних снага из Авганистана. Повлачење би требало по плану да буде окончано на 20. годишњицу терористичких напада 11. септембра ове године.

Бајден спрема хаос у БиХ! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА