Најновије

ПОСЛЕДЊИ ШАМАР ТАЛИБАНА НАТО: Овај ултиматум страним војницима у Авганистану не сме бити занемарен! (ВИДЕО)

Талибани су упозорили НАТО да уклони своје трупе до 11. септембра или да се с њима поступа као са "окупаторским снагама" док терористичка група наставља освајање широм земље.

Талибани. (Фото: Јутјуб)

Очекује се да ће последње америчке трупе Авганистан напустити за неколико дана, али извештаји кажу да би 1.000 војника могла да остане на терену како би заштитила дипломатске мисије и аеродром у Кабулу.

Могла би им се придружити и "саветодавна група" британских војника специјалних снага усред страха да ће земља "имплодирати" под тежином талибана. Извор Министарства одбране рекао је за Мејл да је Британија и даље посвећена подршци авганистанској војсци.

Симболични датум за излазак било је обележавање 20 година од 11. септембра - који је изазвао инвазију - а НАТО је одистао због страхова да џихадисти убрзано попуњавају вакуум моћи који је остао у залеђу и марширају све ближе градовима.

Представник талибана Сухаил Шахин рекао је да заузимање Кабула "није талибанска политика", али упозорио је да никакве стране трупе не би требале остати у главном граду након 11. септембра, јер би их то могло натерати да "реагују".

Више од 1.000 авганистанских војника побегло је преко северне границе у суседни Таџикистан у понедјељак након борбе са џихадистима.

Егзодус трупа уследио је након другог викенда борби широм већег дела северног села где су талибани преплавили десетине округа, подстакнувши страхове да су авганистанске снаге у кризи.

Обраћајући се ББЦ-у из талибанског седишта у Катару, Шахин је рекао: 'Ако [НАТО] остави иза себе своје снаге против споразума из Дохе, тада ће у нашем случају бити одлука нашег руководства како ћемо даље поступати.

"Реаговали бисмо и коначну одлуку доноси наше руководство."

Тврдио је да терористичка група неће циљати ниједну амбасаду, дипломате или стране добротворне раднике.

"Нећемо им представљати никакву претњу", додао је Шахин.

Такође је позвао америчко повлачење са аеродрома Баграм прошле недеље, некада главне америчке тврђаве у Авганистану, као "историјски тренутак".

Долази усред забринутости посланика торијевца да је напуштање Авганистана "главна стратешка грешка".

Том Тагенхат, који је служио у провинцији Хелманд, рекао је у суботу за ББЦ: "Оно што демонстрирамо врло јавно, врло јасно, многим различитим противницима, а нажалост и савезницима, јесте да САД и њени савезници неће остати".

"Ако немате способност да истрајете, можете заборавити на утицај на друге. Никога неће занимати шта мислите ако сутра нећете бити тамо".

"Повлачењем подстичете непријатеља и одвраћање савезника - то је опасно."

Међутим, британске специјалне снаге остаће у земљи, а очекује се да Борисом Џонсон коначну одлуку донесе данас на састанку Савета за националну безбедност, наводи Телеграф.

Војник САС-а, који се недавно вратио из земље, рекао је листу да ће његова улога бити "пружање обуке авганистанским јединицама и распоређивање с њима на терену као саветници".

"Тренутно није пријатно место, људи су уплашени и то с правом".

"Талибани контролишу село и само чекају да коалиција оде. У свакој прилици [јасно] дају до знања да је њихов мир са коалицијом, а не са авганистанском владом. Земља ће имплодирати. '

Гласноговорник Министарства одбране рекао је за МејлОнлајн: "По договору министара спољних послова и одбране НАТО-а, повлачење снага Мисије одлучне подршке, укључујући снаге Уједињеног Краљевства под Оп ТОРАЛ-ом, биће завршено за неколико месеци".

"Велика Британија је укључена у текуће разговоре са америчким и међународним савезницима у вези са будућношћу наше подршке Авганистану".

У недељу су талибани заузели још једно подручје јужног Кандахара и најавили даљи добитак у Хелманду, провинцијама у којима је током последње две деценије проливена крв стотина америчких и британских трупа.

На северу, авганистанске снаге побегле су преко границе у Таџикистан, док су талибани напредовали у неколико округа.

Преко 300 авганистанских војних лица прешло је из авганистанске провинције Бадакшан док су талибански борци напредовали према граници, наводи се у изјави Таџикистанског државног комитета за националну безбедност. Авганистанске трупе прешле су у суботу око 18.30 по локалном времену

Талибани сада контролишу отприлике трећину од свих 421 округа и окружних центара у Авганистану.

Пораст у североисточној провинцији Бадакхсхан последњих дана углавном је дошао до побуњеничког покрета без борбе, рекао је Мохиб-ул Рахман, члан провинцијског савета. За успехе талибана оптужио је лош морал трупа које су углавном надбројене и без залиха.

"Нажалост, већина округа препуштена је талибанима без икакве борбе", рекао је Рахман. У последња три дана 10 округа пало је под талибане, осам без борбе, рекао је он.

Стотине авганистанске војске, полиције и обавештајних трупа предале су своје војне истурене положаје и побегле у престоницу провинције Бадакхсхан Фаизабад, рекао је Рахман.

Иако се састанак безбедности одржавао рано у недељу до планирају јачање обода око главног града, неки високи провинцијски званичници одлазили су из Фаизабада у главни град Кабул, рекао је он.

Крајем јуна авганистанска влада ускрснула је милиције са репутацијом бруталног насиља да би подржала опсађене авганистанске снаге, али Рахман је рекао да су многе милиције у окрузима Бадакхсхан водиле само половичну борбу.

Подручја под талибанском контролом на северу све су стратешка, протежу се дуж авганистанске границе са државама централне Азије. Прошлог месеца верски покрет је преузео контролу над имамом Сахибом, градом у провинцији Кундуз насупрот Узбекистана и стекао контролу над кључним трговинским путем.

Упади у Бадакхсхан су посебно значајни јер је то матична провинција бившег председника Бурхануддина Раббанија, који је убијен од стране бомбаша самоубице 2011. Његов син Салахудин Раббани део је тренутног Високог савета за национално помирење. Убијени бивши председник такође је предводио авганистанску Џамиат-е-Ислами, која је била странка познатог антиталибанског борца Ахмада Шах Масуда, убијеног од бомбаша самоубице два дана пре напада у Америци 11. септембра.

Министарство унутрашњих послова објавило је у суботу саопштење у којем се каже да су порази привремени, иако није јасно како ће повратити контролу.

Портпарол талибана Забихула Муџахид потврдио је пад округа и рекао да је већина била без борбе. Талибани у претходним предајама приказали су видео снимак авганистанских војника који узимају новац за превоз и враћају се својим кућама.

Руски политички шамар црногорском туризму! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА