Најновије

ОСМАНИ ТРАЖИ ОД СРБИЈЕ ДА КЛЕКНЕ: Председница такозваног Косова оптужила нашу државу за геноцид и захтева извињење

У време када сваки други дан буде нападнут неки Србин на КиМ, председница привремених институција у Приштини Вљоса Османи очекује од наше земље да "падне на колена" уз оцену да је Србија на КиМ починила геноцид!

Вљоса Османи (Фото: Јутјуб)

Баш у интервјуу, за немачки "Шпигл", цитирала је бившег канцелара Вилија Бранта, који је клекнуо пред Пољацима у знак извињења због злочина у Другом светском рату, "да када недостају речи, неко треба да падне на колена".

Рекла је и да свесно користи реч геноцид, да наша земља дестабилизује регион и да велича злочине Слободана Милошевића. На питање о суђењима Хашиму Тачију и лидерима ОВК истакла је да нема једнакости између тих "злочина које су можда починили појединци и онога што је радио државни апарат Србије".

Извештај известиоца Савета Европе Дика Мартија да су Тачи и остали лидери Албанаца били део трговине органима убијених Срба на КиМ у тзв. жутој кући на северу Албаније, назвала је "неправедном мрљом која прикрива истину".

- Размере злочина ОВК су толике да је за њих морао да буде формиран посебан суд. Ни сва наклоност земаља које покушавају да створе лажну државу Косово није била довољна да се сасвим забораве сви злочини шиптарских терориста. Док Александар Вучић води Србију наша земља неће бити на коленима како би Вљоса Османи желела - истакао је министар полиције Александар Вулин.

Он наводи "да Османијева има образ, као што има стомак, за лажи које изговара, дуго би клечала пред "жутом кућом" и Србима убијеним због трговине органима, пред костима породице Столић, побијених у Гораждевцу, Старом Грацку, Ливадицама и свим стратиштима на којима су убијани српски, горански, ромски, бошњачки, па шиптарски цивили који нису хтели да буду део ОВК":

- Поверовати у лажи Османијеве о српском геноциду на КиМ је као да Шиптарима који су палили манастире поверујете да су борци за хришћанске и европске вредности.

Према речима председника Скупштине Србије Ивице Дачића, Османијева је изабрала баш "округли" јубилеј да Србију баци на колена.

- Свој позив неком нашем Вилију Бранту упутила је тачно 3.000 дана од преузимања и потписивања највеће обавезе коју Приштина до данас није испунила - оснивања Заједнице српских општина. Све док то не учине и не посвете се истински дијалогу, дисквалификују се за било какву расправу. Додуше, поткрала јој се једна истина. Казала је да нема једнакости између онога што је урадио Милошевићев апарат и онога што је учинила ОВК. Слажем се у потпуности, јер је, рецимо, убијање Срба у "жутој кући" и продавање њихових органа злочин без преседана у модерној историји - казао је Ивица Дачић.

Иначе, Вили Брант је 1971. године, приликом посете Пољској клекао пред споменик Пољацима палим у Другом светском рату као жртве нацизма. Три године касније поднео је оставку, јер су се у јавности појавиле афере да је имао кратку љубавну везу са женом знатно млађом од њега, као и да је Гинтер Гијом, један од његових саветника, био шпијун Источне Немачке.

Селаковић: Без нових признавања

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић истакао је у уторак, после посете Замбији, да је од афричких званичника добио уверавања да неће променити став о непризнавању једнострано проглашене независности Косова.

- Многе земље имају озбиљне унутрашње проблеме са сепаратистичким покретима и у инсистирању на међународном праву виде могућност за опстанак и учвршћивање својих држава. Србија је једна од ретких земаља у региону које имају озбиљно дипломатско присуство у Африци - истакао је Селаковић који се састао са седам шефова држава, те разговарао са председницима Гане, Кеније, Јужноафричке Републике...

Петковић: Нећемо заједницу српских општина као НВО 

Преговори Београда и Приштине на техничком нивоу биће настављени данас у Бриселу, а наша делегација ће, како је најавио директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, састанак отворити питањем о неформирању Заједнице српских општина на Косову.

Он је у уторак поручио да је прошло 3.000 дана како је потписан Бриселски споразум и како Приштина није формирала ЗСО и крши све споразуме у оквиру дијалога.

- На састанку ћемо, пре свега, покренути питање формирања ЗСО, али ће инсистирати и на другим - питање енергетике, слободе кретања и несталих, које није само техничко, већ цивилизацијско питање. Нећемо ЗСО као невладину организацију, да смо хтели сами бисмо је формирали. Инсистирамо на ономе што смо договорили у Бриселу и на шта смо се обавезали, а то је ЗСО са јасним овлашћењима, циљевима, заједница која омогућава колективна права Срба на КиМ. Да бисмо могли да наставимо дијалог, да градимо поверење, неопходно је да се имплементира све договорено, јер су потпис на то ставили Приштина, Београд и ЕУ - истакао је Петковић.

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак састао се у уторак са замеником премијера привремених институција у Приштини Бесником Беслимијем, који ће бити на челу приштинске делегације, и рекао да је "све у оквиру дијалога веома политичко и да ништа није техничко".

Из амбасаде САД у Београду у уторак су поручили да они подржавају примену Бриселског споразума, укључујући и формирање ЗСО. 

Вучић нам свесно доноси делта сој короне из Индије! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА