Најновије

КЛОНУЛОСТ У ЧЕКАОНИЦИ ЗА ЕУ: Шта Ангела Меркел пропушта да каже о Балкану?

Почетком недеље одржан је виртуелни самит о будућности земаља западног Балкана. Немачка штампа анализира досадашње резултате „Берлинског процеса“ и критикује канцеларку Ангелу Меркел.

Ангела Меркел (Фото: Pixabay)

„С обзиром на димензије проблема који се у политичко-стратешком смислу повезују са западним Балканом, резултати самита ипак су мршави. Људи у региону уопште нису добили никакав сигнал који би пказивао како ће се ствари практично развијати у погледу интеграције у Европску унију“, констатује берлински лист Тагесцајтунг.

Притом се, указује берлински лист, итекако региструје да „ЕУ млако реагује на агресивни наступ Русије која шири свој политички утицај на Србију и Републику Српску у Босни, и која масивно испоручује оружје Србији“.

Угледу ЕУ у том региону без сумње је нашкодила чињеница да Унија није осетније помогла западном Балкану у борби против пандемије, закључује Тагесцајтунг уз подсећање да су истовремено две силе, Русија и Кина, региону испоручиле вакцин: „Обећање Ангеле Меркел да ће ЕУ сада испоручити три милиона доза вакина, некако баш и не пршти одушевљењем“.

„И где је иницијатива ЕУ против политике Бугарске која жели да присили Северну Македонију да призна бугарске коријене? Шта се дискутовало о слободи путовања за Косово? Како би се требало борити против аутократских снага на Балкану, кад један Јанез Јанша председава Европској унији? И што је с Изборним законом у Босни?“ То су питања која се постављају у чланку немачку листа, уз још једно на крају: „Зашто је Ангели Меркел тако тешко да о томе проговори?“

Лист Рајнише пост у чланку под насловом „Балканске државе постају нестрпљиве“ пише о фрустрацијама земаља тог региона које су заустављене на путу ка ЕУ. Ради се о Албанији и Северној Македонији – преговори с њима поново су блокирани. У тексту се цитира и премијер Северне Македоније Зоран Заев који каже да је тај потез „огроман подбачај ЕУ и лоша порука за читав регион“.

Немачки лист наглашава да се у „чекаоници ЕУ“ све више шири „клонулост“, и то упркос племенитим писмима о намерама и европској перспективи обећаној још у Солуну 2003. „Од уласка Хрватске у Европску унију 2013, проширење је практично на леду“.

Уз умор од проширења и недоследну политику чланица ЕУ према Балкану, која често зависи од избора и дневно-политичких тема, том застоју допринели су и билатерални „маневри ометања“ од стране комшија из ЕУ, али и недостаци по питању владавине права и ауторитарне тенденције у земљама кандидаткињама, пише Рајнише пост.

„Вакуум моћи до којег је дошло због попуштања интересовања Европске уније сада користе неки други – не само Кина и Русија, већ и Турска и Мађарска које систематски граде свој утицај у региону“, закључује немачки лист.

А шта Орбан не пропушта да каже, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Дојче Веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА