Најновије

УСВОЈЕНА РЕЗОЛУЦИЈА ПРОТИВ МАЂАРСКЕ: Кажњавање Будимпеште због једног закона

Европски парламент усвојио је данас резолуцију којом се најоштрије осуђује недавно усвојени мађарски закон о правима детата, које се у ЕУ тумачки као дискриминаторан према LGBTIQ популацији, али и као рушење демократије и владавине права.

Европарламент (Фото: europarl.europa.eu)

Европски парламент спорни мађарски закон описује као "очигледно кршење Повеље ЕУ о основним правима, уговорима и законодавству ЕУ о унутрашњем тржишту".

У Резолуцији се наводи да ово није изоловани инцидент, већ "представља још један намерни и с предумишљајем учињен акт постепеног укидања основних права у Мађарској".

"Ова кршења људских права део су шире политичке агенде за разбијање демократије и владавине закона, укључујући слободу медија, и требало би их сматрати системским кршењем вредности ЕУ", наводи се у саопштењу ЕП.

Посланици Европског парламента позивају Европску комисију да покрене убрзани поступак за утврђивање повреде права и да искористи све алате Европског суда правде, као што су привремене мере и казне за непоштовање закона, ако је потребно.

Они позивају и државе чланице да поднесу питање Европском суду правде уколико Комисија не делује и да покрену међудржавну пријаву Европском суду за људска права.

О клонулости Балкана у чекаоници за ЕУ прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА