Најновије

РУСИЈА ЋЕ СПАСИТИ СЕВЕРНУ КОРЕЈУ: Прети им велика катастрофа

Неповерење Северне Кореје у остатак света и даље је веће него претња глађу коју је прошлог месеца најавио председник Ким Џонг Ун припремајући грађане за „најгори исход”, што је пробудило сећања на катаклизму деведесетих година прошлог века. Иако је саопштено да нема заражених вирусом корона, на чему Пјонгјанг истрајава, границе су херметички затворене, па је немогуће проверити ове констатације, мада је мало вероватно да су оне истините.

Северна Кореја (Фото: Pixabay)

Пандемија је допринела да се Северна Кореја додатно изолује, одбили су помоћ у вакцинама из низа земаља и одлучили да „запечате” границе како би покушали да спрече улазак вируса у земљу. Илустративан пример који показује да у време ограничења због пандемије није лако ни изаћи из ове државе догодио се почетком фебруара, кад је група од осам чланова породица и неколико запослених у руској амбасади у Пјонгјангу прешла границу тако што су се сами возили пругом железничким колицима, пошто не функционише никакав прекогранични превоз.

Али ово затварање граница изазвало је и блокаду увоза хране, ђубрива, горива и других производа, а Ким Џонг Ун је признао да се земља суочава с несташицом хране, описујући ситуацију као „напету”. Не треба заборавити да је новонастала ситуација само продубила штету већ нанету међународним трговинским санкцијама које су смањиле залихе хране.

Русија, која одржава добре односе с Пјонгјангом, поново је понудила помоћ у сузбијању вируса, што би подразумевало снабдевање вакцинама и другом медицинском опремом, док се други видови хуманитарне помоћи већ испоручују. Министар руске дипломатије Сергеј Лавров у среду је потврдио да Русија није регистровала ниједан случај инфекције вирусом у Северној Кореји и да сматрају да је то због тога што су власти од почетка пандемије увеле најоштрије мере изолације и спречавања уношења вируса преко граница.

Преко своје амбасаде у Пјонгјангу Русија је већ неколико пута нудила помоћ у вакцинама, уколико је потребна. Лавров је рекао да преко свог дипломатског представништва редовно добијају извештаје о развоју ситуације, и то „потпуне извештаје”, како је рекао шеф дипломатије. Ројтерс је објавио да велики број извештаја указује на несташице хране и да је Ким Џонг Ун наредио војсци да дистрибуира храну.

Новинска агенција Јонхап пренела је, позивајући се на севернокорејску новинску агенцију КЦНА, да је Ким Џонг Ун на заседању Политбироа Централног комитета Радничке партије Кореје 29. јуна говорио о озбиљном инциденту у здравственом сектору, који би могао да покрене велику кризу у вези с безбедношћу државе и њених грађана. Нису објављени детаљи, а наводно је прошле седмице смењено неколико званичника, укључујући и једног од пет чланова Сталног одбора, у којем је и севернокорејски председник. Би-Би-Си наводи да одржавање проширеног састанка Политбироа 11 дана након пленарне седнице сугерише да је ситуација с ковидом 19 озбиљан изазов. Такође се сматра да коментар Ким Џонг Уна може бити у вези с кршењем система карантина због вируса или откривањем трговинске шверцерске руте на граници с Кином.

Недуго после Кимовог оштрог и неочекивано отвореног говора, у којем је рекао да пољопривредни сектор није остварио зацртане циљеве због природних непогода (серија тајфуна уништила је усеве), Лавров је поновио руску понуду за испоруку вакцине и медицинског материјала. Русија је раније упутила поруку Северној Кореји да „не могу сви да поднесу невиђено снажна, свеобухватна ограничења”.

Уједињене нације су у среду објавиле процену да ће се Северна Кореја суочити с недостатком хране од око 860.000 тона ове године. Према извештају који је на својој интернет страници објавила Организација за храну и пољопривреду УН (ФАО) предвиђа се да ће Северна Кореја произвести „готово просечан ниво” од 5,6 милиона тона житарица ове године. Северној Кореји је потребан још 1,1 милион тона житарица да прехрани своје становништво, а с обзиром на то да је комерцијални увоз званично планиран на 205.000 тона, Северна Кореја ће се вероватно суочити с недостатком хране.

О чему су разговарали Путин и Бајден, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА