Најновије

Руска армија „узбунила“ ракеташе на системима С-300ПС који бране границу са Авганистаном

У току је ванредна провера бојеве готовости јединица противваздухопловне одбране руске армије (системи С-300ПС) које су стациониране у 201-вој војној бази у Таџикистану. Ово су новинарима пренели у информативној служби Централног војног округа у чијем саставу се налази ова војна база која је оријентисана према све хаотичнијем Авганистану.

С 300 (Фото: mil.ru)

„Ракеташи који опслужују ракетне ПВО системе С-300ПС се налазе у режиму узбуне. Током њихове провере посаде су успеле да детектују и захвате ваздушне циљеве условног непријатеља који су се кретали великим брзинама“ – наводи се у информативној служби Централног војног округа. Том приликом су „ракеташи“ на системима С-300ПС извршили откривање, захват и електронско лансирање ракете по ваздушним циљевима који су имитирали средства ваздушног напада условног непријатеља, која су долазила из различитих праваца и кретали се на различитим висинама.

„Поред тога, за време реализације ове вежбе извршена је и провера норматива када је у питању поновно пуњење лансирних јединица новим ракетама, док су јединице за обезбеђење решавали задатке одбране ватрених позиција од напада извиђачко-диверзантских група условног непријатеља“ – напоменули су у информативној служби округа.

У оквиру 201-ве војне базе у Таџикистану се налази један дивизион ракетног ПВО система С-300ПС. Његов основни задатак је покривање зоне на којој су распоређени објекти и јединице здружне оперативне борбене групе руске војске, тачније њена заштита од напада из ваздушног простора. Поред тога овај систем је задужен и за одбрану Централно-Азијског региона у склопу заједничке безбедности. Поред ракетног система С-300ПС јединице ПВО које се налазе у оквиру ове базе су добиле и двадесетак најсавременијих лаких преносних ракетних система „Верба“.

201-ва војна база у Таџикистану представља један од највећих војних објеката руске армије изван територије Руске Федерације. У њеном саставу се налазе механизоване, тенковске, артиљеријске, специјалне јединице, састави ПВО, АБХО и везе.

Недавно је заменик руског министра иностраних послова Андреј Руденко рекао, да ће 201-ва војна база руске армије која се налази у Авганистану бити значајно ојачана у циљу пружања подршке Душанбеу укључујући и активно садејство са јединицама таџикистанске армије у случају угрожавања државне границе са Авганистаном.

Саветник председника Авганистана у сфери националне безбедности Хамдула Мохиб је потврдио да је ситуација на северу ове земље веома тешка али да ће провладине снаге успети да је у скором времену стабилизују. Према његовим речима авганистанске снаге безбедности су припремиле оперативни план противофанзиве на овом простору. Извор из Државног комитета националне безбедности Таџикстана је рекао да су Талибани у овом моменту изашли на 70% укупне дужине државне границе између Авганистана и Таџикистана.

САД ће неизбежно доживети финансијски слом. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА