Најновије

ПАДАЈУ ГРАД ЗА ГРАДОМ, ПОПУТ ДОМИНА: Талибанима више нико не може стати на пут, газе све пред собом и север и југ!

Талибани се свим силама труде да одврате Кабул од одбране престоница јужних провинција Кандахара и Хелманда, као и западног Херата, које већ неколико недеља покушавају да преузму. Група је до сада успешно појачала нападе на градове широм северног Авганистана.

Талибан (Фото: Јутјуб)

Авганистанске националне безбедносне снаге преузеле су контраофанзивне операције у градовима док се талибани окупљају око периферије, а цивили беже из тих подручја.

Људи не пате само због сукоба, већ и од редовних ваздушних напада на циљеве у градовима, јер се талибански милитанти често крију у цивилним насељима. Осмог августа, члан покрајинског већа покрајине Хелманд рекао је да су владини авиони гађали и оштетили клинику и средњу школу у Лашкар Гаху.

У тренутку када су владине снаге углавном концентрисане на заштиту великих јужних градова, талибани не губе време и преузимају контролу над другим престоницама провинција, један по један градови падају попут домина.

Прва од престоница провинције пала је под контролу талибана 6. августа. Град Зарањ у авганистанској западној провинцији Нимруз, који се налази на граници са Ираном и Пакистаном, пао је готово без борбе. Талибански борци ушли су у град америчким возилима "Хамви" одузетим од авганистанских снага. Сада их користе за патролирање улицама Зарања.

Следећег дана, град Шеберган у северној провинцији Џавзџан постао је друга престоница провинције коју су заузели талибани. Према речима заменика гувернера, владине снаге и званичници повукли су се на аеродром на периферији града, где спремају одбрану.

Талибани су 7. августа покренули напредовање ка граду Кундуз на североистоку Авганистана. Према локалним извештајима, авганистанске снаге безбедности повукле су се у подручје аеродрома, припремајући се за контраофанзиву.

Чак ни ваздушна подршка САД није успела да спречи губитак града. Амерички авиони Б-52 бомбардовали су циљеве у Кундузу и изазвали велике пожаре. Како се наводи, током дана борби убијено је око 50 до 70 цивила.

Осмог августа град Сарипул на северу Авганистана пао је под контролу талибана. Владини званичници и преостале снаге повукли су се у касарну на око 3 км од града. Град Талокан, главни град провинције Такхар, преузели су талибани касно 8. августа.

Последња, али не и мање важна на листи победа талибана био је град Ајбак, главни град Самангана на северу Авганистана који је пао у раним јутарњим сатима 9. августа. Талибани тврде да се командант и бивши члан парламента Мохамад Асиф Наби Јан придружио муџахединима са својих осам наоружаних људи.

Главни град провинције Балкх, Мазари Шариф и град Гардез, центар Пактије, на северу Авганистана вероватно ће постати следећи трофеји у рукама талибана, пошто су избили жестоки сукоби на периферији градова.

Усред напретка Талибана, САД и Велика Британија позвале су своје грађане да одмах напусте Авганистан користећи доступне могућности комерцијалних летова. Вашингтон је осудио насилну нову офанзиву талибана на авганистанске градове.

Уједињене нације тврде да Авганистан запада у катастрофалну ситуацију толико озбиљну да  ће у овом веку имати мало, ако уопште има, паралела. У међувремену, водећи медији су алармирали на сукобе, заборављајући да је целокупна одговорност за тренутну ситуацију у Авганистану на Сједињеним Државама и њиховим сателитима.

САД ће од Кине доживети пораз какав је Француска претрпела од Хитлера 1940. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: South Front

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА