Најновије

РУСКЕ ЗВЕРИ ЋЕ ШТИТИТИ СРПСКО НЕБО: Србија преговара са Кипром, купујемо 11 борбених хеликоптера

Србија преговора са Кипром да од те земље купи 11 борбених хеликоптера Ми-35П, тврди портал Tango six позивајући се на кипарски Политис.

Ми-35П (Фото: Јутјуб)

Министарства одбране две земље, према том порталу, наводно преговарају о купопродаји 11 десантно-јуришних хеликоптера Ми35П, као и о опреми и наоружању.

Политис је навео да је Савет министара Кипра дао "зелено светло" за ове преговоре који су, како се тврди, започели почетком године.

Тај сајт наводи да је српска делегација, предвођена помоћником министра одбране за материјалне ресурсе Ненадом Милорадовићем, на Кипру боравила 12. априла и да је тим српских техничара посетио војну базу "Андреас Папандреу" и прегледао хеликоптере.

Српска делегација је наводно након повратка у Србију 20. маја послала формално писмо о намерама након којег би следећи корак била званична понуда кипарске стране по "Г то Г" принципу (уговор који потписују, гарантују и реализују две државе).

Кипарско министарство одбране проценило је да би враћање у пуно оперативно стање летелица, пре свега у погледу техничке исправности и одржавања, у следећих 10 година ову земљу коштало око 100 милиона евра.

Кипар дугорочно планира да купи 12 нових јуришних хеликоптера за пројектованих 300 милиона евра.

Хеликоптери „П" верзије који би се продали Србији имају готово идентично наоружање као новија „М" верзија од које четири хеликоптера Србија поседује.

Српска „М“ верзија је новија од кипарских хеликоптера и опремљена је средствима за ноћно летење.

Како је наведено, Кипар и Србија су већ обавили једну већу трансакцију у области наменске индустрије.

Кипар је, за наводно 50 милиона долара, од Србије купио 24 хаубице Б-52 Нора и осам лаких оклопних возила Милош, пренео је портал Балканска Безбедносна Мрежа, да би крајем јула ове године, цитирајући ОЕБС, констатовали да је Кипар пријавио употребу само 12 хаубица и 10 борбених возила.

Што се руских јуришних хеликоптера тиче, како је Танго сиx већ пренео, Кипрани су 2018. године били приморани да због санкција према Русији приземље своју Ми-35 флоту од 12 хеликоптера (један је изгубљен у удесу).

Хеликоптери су прошли два ремонта 2008. и 2014. године.

Чанак распарчава Србију, Радета жестоко реаговала! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА