Најновије

КИМ ПРЕТИ АМЕРИЦИ И УЗДА СЕ У РУСИЈУ: ''Натераћемо их да схвате какву су грешку направили''

Пјонгјанг већ трећи дан не одговара на позиве Сеула преко недавно обновљене „вруће телефонске линије”, јављају забринуто јужнокорејски медији. То што официри за везу Ким Џонг Уна не дижу слушалицу не значи да Северна Кореја загонетно ћути.

Северна Кореја (Фото: Pixabay)

Међународним санкцијама изоловани режим са севера бурно и претеће реагује на најављене „ратне игре” САД и Јужне Кореје, позивајући у помоћ Русију. Севернокорејски амбасадор у Москви Син Хонг Чола јуче је изјавио да његова земља хоће да ојача везе с Русијом како би се супротставила Вашингтону.

„Војне вежбе су ’проба рата’, што само доказује да је Америка одговорна за дестабилизацију ситуације. Зато ћемо ојачати сарадњу Северне Кореје и Русије с циљем да се супротставимо заједничкој претњи – САД”, каже амбасадор Син за Тас.

Иако Вашингтон поручује да је заједничка војна вежба искључиво одбрамбеног карактера, у очима Пјонгјанга свако „звецкање оружјем” у близини 38. паралеле је припрема за инвазију.

Дан пошто је утицајна сестра севернокорејског вође Ким Јо Џонг због војних вежби са САД власт у Сеулу назвала „издајничком” упозоравајући је да ће Север брже радити на јачању превентивних способности напада, огласио се и други севернокорејски званичник.

Високи представник владајуће странке Ким Јонг Чол, који је задужен за везе са Сеулом, поручио је да је Јужна Кореја пропустила прилику, определивши се за „савез са странцима”, а не за побољшање односа са сународницима.

„Натераћемо их да из минута у минут схвате какав су опасан избор направили и с каквом ће се озбиљном безбедносном кризом суочити због свог погрешног избора”, поручио је овај функционер Радничке партије Северне Кореје.

Иако још није званично потврђено када ће се одржати планирани маневри америчких и јужнокорејских јединица, медији у Сеулу пишу да је већ у току прелиминарна обука за вежбе с компјутерском симулацијом које ће трајати од 16. до 26. августа.

„Као што већ дуго тврдимо, Сједињене Државе не гаје непријатељске намере према ДНРК”, каже портпарол Стејт департмента Нед Прајс, користећи у одговору акроним званичног назива земље, Демократска Народна Република Кореја, преноси АП.

Поводом „претњи” Пјонгјанга, из америчког Министарства одбране кажу, како преноси „Глас Америке”, да ће САД задржати снажан одбрамбени став како би заштитиле Јужну Кореју од било какве претње. Упитан да ли постоји разлика између Вашингтона и Сеула поводом апела 74 јужнокорејска парламентарца који траже да се одложи војна вежба, портпарол Пентагона Џон Кирби каже: „Вашингтон одлуке о војним вежбама доноси с нашим савезницима из Јужне Кореје и то се неће променити. Апел посланика је питање о којем ће се разговарати у јужнокорејском парламенту”.

Да би умирила ситуацију јужнокорејска влада је позвала Северну Кореју да одговори на њене понуде за дијалог, поручивши како „подизање војних тензија на Корејском полуострву никоме неће помоћи”.

Северна Кореја је у марту окончала једногодишњу паузу у балистичким тестовима лансирањем две ракете кратког домета у море, чиме је наставила с традицијом демонстрирања војне моћи, али и тестирања америчке администрације. Да ли ће вербалне претње Пјонгјанга бити праћене и новим ракетним тестовима остаје да се види.

Будући да се налази у тешкој економској ситуацији уз све озбиљнију несташицу хране, аналитичари процењују да Север подиже цену да би ушао у нове преговоре са САД. Појачаном реториком заправо врше притисак на Сеул да одустане од војних вежби, не би ли добили неке уступке од САД.

Организација за храну и пољопривреду (ФАО) и Светски програм за храну (ВФП) у свом последњем извештају процењују да ће Северној Кореји ове године недостајати 860.000 тона прехрамбених производа, што одговара потребама за два и по месеца. Да би ублажио овакву ситуацију Пјонгјанг је посегнуо за војним залихама како би прехранио народ, а затражио је и ублажавање санкција за извоз метала и увоз рафинисане нафте и других производа, укључујући и луксузну гардеробу и жестока пића.

Америчка амбасадорка у УН Линда Томас-Гринфилд, после присуствовања затварању Олимпијских игара у Токију, изјавила је на Тајланду да је дубоко забринута због хуманитарне ситуације у Северној Кореји, поготово откако је режим затворио границе као строг одговор на пандемију короне. Амбасадорка каже да режим санкција САД не циља трговину, помоћ и активности које су повезане с хуманитарним потребама.

„Убрзали смо одобрење изузећа од санкција за хуманитарну помоћ и остајемо посвећени томе. Отворени смо за разматрање додатних начина за што бржу хуманитарну помоћ”, рекла је Линда Томас-Гринфилд, преноси јужнокорејски дневник на енглеском „Јунганг дејли”.

Како Турска заузима бивше совјетске републике, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА