Најновије

БАЈДЕНОВ ГОВОР КОЈИ ЈЕ РАЗБЕСНЕО СВЕТ: Ово су најсрамније речи у историји председника САД! (ВИДЕО)

Амерички председник Џо Бајден, ког многи криве за новонасталу катастрофалну ситуацију у Авганистану, одржао је говор у ком је окривио све друге за такав развој догађаја, а посебно авганистанску војску.

Амерички председник Џо Бајден одржао је, судећи по мишљењу утицајних медија широм света, најсрамнији говор у историји председника САД, након што је раније него што је планирао прекинуо свој одмор у Кемп Дејвиду и обратио се нацији поводом ситуације у Авганистану, за коју многи криве управо њега. 

Бранио своје одлуке о повлачењу војске

Наиме, Бајден је у говору потврдио свој став како је уверен да је његова одлука о повлачењу америчке војске с авганистанског тла била најисправнија коју је икада могао да донесе. Затим је сву кривицу за пораз војске лојалне влади у Кабулу свалио на њу саму и на председника Авганистана Ашрафа Ганија, наводећи да су "спустили главу пред талибанима и препустили им земљу без борбе". 

- То је била кривица самих Авганистанаца. Ми нисмо могли да им обезбедимо жељу да се боре за сопствену будућност. Американци не могу и не треба да се боре у рату и да гину у рату који авганистанске снаге нису вољне да извојевају - викао је Бајден за говорницом у Белој кући, бесно подижући песнице високо у зрак. 

Међутим, није споменуо, примећује амерички Тајм, да се та авганистанска војска борила без иједне паре, као и да су након повлачења америчке армије остале небрањене неке од кључних позиција које су Американци бранили две деценије.

- Трампова администрација је започела ову катастрофу јер је започела сумануте преговоре са талибанима. Имали смо избор или да наставимо с повлачењем трупа, будући да их је Трамп смањио на свега 2.500 људи, или да наставимо рат који би засигурно ескалирао и због ког бисмо ушли у крваву трећу деценију сукоба без јасног циља - рекао је Бајден, признавши тако да је улога САД у Авганистану била потпуно неуспешна и бесмислена. 

Ни реч о драми на аеродрому у Кабулу 

Медији му, међутим, замерају и то што се у говору искључиво држао тога да одбрани идеју о повлачењу војске, што у суштини јавности и није толико сметало, посебно америчкој која је вапила за окончањем тог сукоба, а изоставио је да се позабави питањем евакуације америчких држављана из Авганистана. Такође, није се осврнуо ни на убиство осморо људи на аеродрому у Кабулу у понедељак, који су, подсетимо, обезбеђивали амерички војници. 

- Председников говор се не поклапа са реалношћу и ситуацијом на терену. Он непрестано упире прстом у свој поступак да повуче америчке трупе из те земље, а не осврће се на свој неуспех да ситуацију одржи под контролом и спречи хуманитарну катастрофу у земљи која је била под контролом Америке пуне две деценије - поручио је републиканац Мајк Роџерс.  

Бројни амерички медији сложили су се са тим ставом, па и традиционално либерални дневници попут ЦНН, који је наклоњен демократским председницима. Новинари тог медија су се сложили да је Бајден "грдно погрешио и да је у његовом говору било озбиљних рупа", док је британски Сан био далеко бруталнији, па је наступ шефа САД назвао "најгорим и најсрамнијим у историји свих лидера" те земље.     

Америчке специјалне поморске снаге припремају се за хибридни рат против Русије и Кине. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА