Најновије

ИСТОРИЧАРИ О СПОРНОМ ИЗРАЕЛСКОМ ТЕКСТУ О ЈАСЕНОВЦУ: Ревизонизам и ругање жртвама

Чланак објављен на интернет страници израелског листа Џерузалем пост под називом "Ово срамотно ругање Холокаусту мора одмах престати", после реакције Музеја жртава геноцида је уклоњен. Ставови аутора изнети у тексту изазвали су реакције и у суседној Хрватској. Историчари их оцењују као још један покушај релативизације карактера концентрационог логора у Јасеновцу и броја жртава.

Јасеновац (Фото: Јутјуб)

Објављен, па четири дана касније и уклоњен, текст аутора Давида Голдмана на порталу израелског листа Џерузалем пост још једном је потврдио да су, иако је прошло осам деценија, страдања у Јасеновцу и даље отворена тема.

За аустралијског новинара, број жртава највећег концентрационог логора је предимензиониран.

"Године 1980. Југославија је преименовала Јасеновац у 'Аушвиц на Балкану', у циничном покушају да изнуди новац из Западне Немачке, при чему је број погинулих логораша касније повећан на 59.000, затим на 72.000, 77.000 , 99.000, 250.000 и све до 800.000 жртава, попут неке језиве игре 'геноцидног бинга'", наводи Голдман у свом тексту.

Ауторски текст историчара Дејана Ристића анализира управо уклоњене Голдманове наводе.

"У том тексту се наводи да је укупан број жртава у Јасеновцу свега између 2.500 и 4.500 лица. Да Срби и Србија у континуитету злоупотребљавају Холокауст како би вештачки, лажно повећавали, многоструко повећавали број својих жртава, не само у Јасеновцу него у читавој Југославији у Другом светском рату. Дакле, у питању је један срамотан, скандалозан, недопустив, и потпуно ревизионистички текст", истиче Ристић.

Аутор се на почетку текста позива на гостовање хрватског историчара Ива Голдштајна на тамошњем јавном сервису. Отуда реакција и историчара из Загреба.

"Он [Голдман] доводи у питање тај попис жртава који се десетљећима ради врло студиозно у Спомен подручју Јасеновац и где у овом тренутку постоји именом и презименом 83.145 жртава и тај попис се свакодневно допуњује. То су основне чињенице које о Јасеновцу треба рећи, овај чланак то не чини, него управо мути воду и иде наруку одређеним круговима са било које стране", упозорава Иво Голдштајн.

Страну заузима и Спомен-подручје Јасеновац.

"Очито је непознавање теме о којој пише, а закључке доноси на основи незнанствених извора. У чудном изокретању чињеница, Голдман у својим текстовима оптужује појединце и установе за 'ругање холокаусту‘, а на крају је управо он тај који доводи у питање жртве те се на тај начин руга жртвама", наводи се у саопштењу.

Релативизација броја жртава – тако се текст оцењује и у Београду и у Загребу.

Ипак, сагласни су они који анализирају тај однос, било какве полемике не доприносе његовом унапређењу.

"Тај низ узајамних оптуживања, не само опћенито него конкретно, што се Јасеновца тиче, требао би престати", поручује Голдштајн.

Дејан Ристић напомиње да спорни текст може да изазове веома лоше последице, узнемирење јавности и у Србији и међу српским народом, али и код Израелаца који, како каже, добро знају шта се дешавало у Јасеновцу током Другог светског рата.

На покушај прекрајања историје Другог светског рата, а посебно на оне који имају циљ умањивање и релативизацију његових трагичних последица, Музеј жртава геноцида ће, поручују, и убудуће реаговати.

Шта је патријарх Порфирије рекао немачком амбасадору, прочитајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА