Најновије

КОН: Мере које су на снази нису довољне, до краја недеље очекујемо више од 1.500 заражених по дану

Побољшање није на видику, напротив – активност вируса ће наставити да се повећава, упозорава епидемиолог. Епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон изјавио је за ТВ Пинк да струка већ месец дана упозорава на пораст корона бројки и убрзање активности вируса. До краја недеље, како каже, очекује се да просек броја новозаражених буде мало испод 1.500.

Др Кон (Фото: Јутјуб)

- Имали смо мање бројке првих дана у недељи, а до краја недеље можемо да очекујемо и више од 1.500 заражних за 24 сата - каже др Кон.

Побољшање, додаје, није на видику, напротив - активност вируса ће наставити да се повећава, а томе на крај могу стати једино спречавање контаката и врло озбиљне мере и о њима ће се расправљати.

- Очекујемо директне консултације и седницу Кризног штаба. Све је познато и оно што је досада било на снази је једна могућност, а чини ми се да за ковид пропуснице тренутно нема воље. Питање је и колико би било могуће имплементирати их, мада су оне најрационалније – каже др Кон за „Ново јутро“.

Када је реч о јавним скуповима, др Кон каже да мора да се заоштри контрола спровођења мера. Каже да смо на Еxиту прошли релативно добро, а да ће се последице (не)поштовања мера током сабора у Гучи тек видети.

- Организују се разна славља која не могу да се контролишу, па је у таквим ситуацијама питање и идеја да ли су ковид пропуснице најбоље решење. Доћи ће на ред и питање радног времена, као и како ће се организовати ноћни клубови. Искрено, ја не видим разлог да они не раде ако се у њима окупљају људи који су вакцинисани или који су прележали ковид. Ипак, сада видимо и да тоталне заштите и нема, што нам говори случај Израела у којем се дешава пробој имунитета - каже епидемиолог.

Израел је, каже, земља са високим бројем вакцинисаних, али је имао импорт вируса кроз разне кластере из иностранства, као и од сопствених туриста. Одатле је кренуо пробој имунитета.

- У условима када су контакти довољно дуги, шест месеци од последње дозе вакцине, долази до пробоја имунитета. Важно је схватити да, када нема епидемије, нема ни пробоја имунитета - истиче епидемиолог.

На питање о трећој дози, Кон објашњава да свако коме је прошло 180 дана од ревакцинације може да се вакцинише трећом дозом. Постоје, каже, приоритети – особе са ослабљеним имунитетом, особе са одређеним болестима и здравтсвеним стањем које захтева терапију која нагло обара имунитет, сви они који су старији од 70 година, а ако су у колективном смештају – сви старији од 60 година.

- То су они који би морали да приме трећу вакцину - каже Кон. Ово је, каже, препорука, а сви који излазе из оквира препоруке, могу примити трећу дозу на лични захтев, у складу са правилником.

Која вакцина треба да буде трећа доза?

Пацијент и изабрани лекар заједно одлучују о томе која вакцина ће бити апликована трећи пут, каже др Кон. Досад је, додаје, увек било да се пацијент вакцинише истом вакцином, а ако исте врсте вакцине нема, онда се препоручује било која.

- Тај став постоји већ дуже време - каже др Кон.

Додаје да већ постоје подаци да су Фајзер и АстраЗенека добра комбинација, а да се код Спутњик V инсистира да трећа вакцина буде иста као прва компонента. Код кинеске вакцине прва, друга и трећа доза треба да су исте.

- Синофарм је технологија комплетног вируса, док су остале базиране на „шиљак“ или „спајк“ антигену којим се продире у ћелију - појашњава епидемиолог.

- Прво ће позив добити угрожене групе, а потом ће позив за вакцинацију добити редом грађани, у односу на датум када су примили ревакцину - рекао је Кон.

- Хоћу да ми неко објасни зашто истурамо децу? Да ово нисам рекао, пукао бих!

Каже да се плаши за невакцинисане и да је један податак поражавајући - да је само 1 проценат вакцинисане деце, у односу на више од 50 одсто вакцинисаних одраслих.

- Испоштовани су сви стандарди за регистрацију вакцине за старије од 12 године, та вакцина постоји у Србији и хоћу да ми неко објасни који је то разлог да децу истурамо! Главно објашњење је да је код деце обољење врло благо, а знамо да тежи случајеви постоје и код деце – каже др Кон.

Истиче да су за овај проценат вакцинисане деце одговорни педијатри.

- Ја не прихватам никакву одговорност за то што они нису вакцинисани, и то хоћу да буде забележено, зато о томе и говорим јавно. Дакле, и педијатар и родитељ се на овај начин одлучују за то да дете буде заражено и рачунају на природни имунитет. Зашто, питам?! То је велико питање, а одговор је, наслућује се, да нешто није у реду са вакцином, и то је најснажнија антивакцинална порука која се може послати - каже др Кон.

Истиче да друштво које се штити од пандемије не треба да остави децу незаштићену. Ово је, каже, његово лично уверење које је морао да подели, јер би у супротном „пукао“.

Шта Кадиров каже о ситуацији у Авганистану прочитајте ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА