Најновије

ОДГОВОР ЈЕ ЈЕЗИВ: Ево зашто из Авганистана углавном беже мушкарци, а не жене

Међу Авганистанцима који беже пред талибанима, ако је судећи по снимцима са аеродрома, углавном нема жена, деце или старијих. Већином су то мушкарци.

Бежанија из Авганистана (Фото: принтскрин)

У медијима и друштвеним мрежама проширили снимци и фотографије настале на аеродрому у Кабулу, које приказују људе који желе да побегну пред талибанима. На тим снимцима углавном нема жена. Где су оне?

Ведран Обућина, хрватски политиколог специјализован за Блиски исток и студије односа политике и религије објаснио је да је то последица уцена које талибани имају за младе мушкарце.

"Да, постоји тај феномен кад млади, неожењени људи иду и беже према западу или где год, неки у Индију, Пакистан... То су они које је фамилија послала да се спасу и да у неком тренутку буду спремни финансијски помоћи. Што се тиче жена или старијих људи, њима не прети толико опасност по живот, њима је угрожена слобода, али не и живот у толикој мери", рекао је Обућина.

"Жене могу бити затворене или не би смеле да излазе напоље, али младићи су ти који бивају уцењивани. Дакле, ако не желе да приступе талибанским борбеним формацијама, претила би им смрт. То је чест случај", додаје.

Каже да је то посебно изражено код имућнијих породица.

"Ти младићи добију писма од талибана да им се прикључе, а ако неће, њихов живот је на коцки, дакле покушаће да их убију. Лично знам за случајеве јер сам преводио за суд у Хрватској, видео сам документе који су потписани од стране талибана. То је прави документ, они имају чак печате. И ту пише да ће убити те младиће ако им не приступе. Зато пуно младића бежи, јер алтернатива је да се прикључе талибанима. Али, сад ће то морати да учини пуно њих како би се спасили", објаснио је.

Теза да су међу мигрантима и онима који беже од сукоба само мушкарци којима је циљ да у Европи искорене хришћанство често се чује у Еуропи, па и у Хрватској.

"Демографске промене су само ствар имиграцијске политике и одлука које су донеле европске владе. Нисам баш видео да ти мигранти нешто диктирају, да оснивају странке или за нешто лобирају", закључио је политиколог Ведран Обућина.

Ко је вођа талибана прочитајте ОВДЕ.

Извор: index.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА