Најновије

Драгуљ књижевности у издању Вулкан издаваштва: Роман Мирослава Крлеже "Повратак Филипа Латиновића"

За све љубитеље књижевних класика Вулкан издаваштво је припремило прави књижевни драгуљ - романа Мирослава Крлеже "Повратак Филипа Латиновића"!

Фото: Вулкан издаваштво

Филип Латиновић се после двадесет три године вратио у завичај из којег је отишао као блудни син – онај који је залутао и који треба да пронађе прави пут – како би одговорио на неразрешена питања и тако реконструисао детињство, али и сопствену личност. Сусрет са прошлошћу покренуће у њему старе немире, осветлиће сенке некадашњих демона и поново ће га суочити са мајком, која представља централну фигуру у његовом животу и конституисању његовог унутарњег света.

Осећање недовршености ће с годинама преплавити све сегменте Филиповог живота, и чак ће се одразити на његов животни позив – сликарство, те ће и уметничка криза бити један од повода за преиспитивање прошлости и свега што она подразумева. Сместивши у средиште романа потрагу за идентитетом сликара интелектуалца, који за себе каже да је безбожна западњачка узнемирена блуна, нервчик и декадент, Мирослав Крлежа приказао је јунака свога доба осликавши тако и друштвену слику једног времена. Ипак, немојте се изненадити кад у њој будете препознали боје и обрисе наше стварности и нашег времена.

Мирослав Крлежа је рођен 1893. године у Загребу, где је завршио основну школу и нижу гимназију. Даље образовање наставио је у Домобранској кадетској школи у Печују и на Војној академији у Будимпешти. Његов богат књижевни опус јесте и жанровски разноврстан – писао је поезију, прозу, драме, есеје, дневнике, полемике, енциклопедијске текстове, путописе и друго. Оставио је неизбрисив траг не само у јужнословенској књижевности XX века већ и у културном животу његовог и нашег доба. Умро је у Загребу 1981. године.

Тихомир Брајовић је за овај европски класик написао: „Попут других утицајних модернистичких дела, и ово значајно остварење Мирослава Крлеже заинтересованом читаоцу доноси драгоцену могућност естетски обликованог увида у значајне, и данас присутне проблеме нашег постојања као индивидуалних и као социјалних бића, са свим контроверзама и искушењима која оно као такво са собом носи.“

Извор:Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА