Најновије

СЕЈУ МРЖЊУ: Милове присташе удариле на Јоаникија, узвикивали: "Није вам ово Србија"! Полиција спречила сукобе!

На Цетињу су се јуче окупили Ђукановићеви симпатизери, комите, распоп Дедеић... Тражили су да се устоличење новог митрополита обави на неком другом месту. Атмосфера била усијана, на ивици инцидента.

Милогорци ДПС. (Фото: Јутјуб)

Врело је јуче било у Црној Гори на Цетињу. Али не само због високих летњих температура него и због протеста који су присталице Демократске партије социјалиста (ДПС) Мила Ђукановића организовали против устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија 5. септембра у Цетињском манастиру.

На "патриотском скупу", како су га назвали, били су функционери ДПС, комите, вођа непризнате Црногорске православне цркве (ЦПЦ) Мираш Дедеић...

Црногорски премијер Здравко Кривокапић заказао је за данас седницу Већа за националну безбедност, на којој ће се разговарати о тензијама уочи најављеног устоличења митрополита Јоаникија, а према сазнањима Курира, озбиљно се разматра да се због актуелне ситуације устоличење помери на неко време.

Напето

Окупљени су поручили да је Јоаникије „недостојан трона Св. Петра Цетињског“, да је „намештеник цркве Србије“ и најавили „одбрану“ Цетињског манастира. Тврде да би устоличење Јоаникија на Цетињу био симбол пристанка на окупацију.

Атмосфера је била напета, али до већих инцидената није дошло. Вијориле су се црногорске заставе, док су окупљене Ðукановићеве присталице узвикивале „Није вам ово Србија“ и „Нећемо да се утопимо у српски свет“. Током скупа уопште нису поштоване мере против короне, ретко ко је носио маску, а дистанца се није поштовала.

Због протеста на Цетињу је у приправности током целог дана била и полиција, али и амбасаде САД и ЕУ у Црној Гори. Истовремено, Веселин Вељовић, бивши директор црногорске полиције и актуелни саветник за безбедност Мила Ðукановића, чак је позвао полицијске службенике да се приклоне демонстрантима. Но, црногорски МУП је одмах реаговао и поручио да тако нешто не долази у обзир, те да полицијски службеници неће поступати по наређењима било које особе ван Управе полиције и њеног командног ланца.

- Грађанке и грађани, имајте поверење у наш рад! Чувајмо једни друге! Чувајмо Црну Гору - рекли су из црногорског МУП.

У једном тренутку су комите и присталице ДПС пробиле блокаду коју је полиција поставила на путу Подгорица-Цетиње, код места Барутана, како би контролисали све који долазе на скуп. Срећом, већег инцидента ипак није било.

Бити на опрезу

Из Делегације ЕУ у Подгорици упозорили су да су изјаве које креирају етничке и верске тензије у супротности с европским вредностима, те навели да црногорске власти и СПЦ блиско сарађују по питању места устоличења новоизабраног митрополита Јоаникија, при чему безбедност грађана треба да буде на првом месту.

Милан Кнежевић из Демократског фронта за Курир је поручио да Устав Црне Горе свакоме гарантује право на исказивање незадовољства одређеним одлукама извршне власти, али исто тако гарантује и слободно испољавање вере.

- Посебно би то требало да се поштује након усвајања Закона о слободи вероисповести. Но, ово на Цетињу је јасна порука да у извршној власти не постоје механизми који могу да обезбеде поштовање устава и за оне који се слажу и за оне који се не слажу. Проблематично је и то што не знамо ко су организатори скупа, иако по закону мора да буде пријављен и да се идентификују људи који стоје иза њега. Дајем себи за право да верујем да је реч о структурама из бившег режима који су блиски Милу и његовом сараднику Вељовићу - каже Кнежевић.

Историчар Александар Раковић поручује да је потребно бити на опрезу и у наредном периоду:

- Видим да је тај скуп екстремиста на Цетињу доживео фијаско, али то екстремисте може још више да радикализује. Треба и даље бити веома на опрезу.

Орбан грми после најаве доласка нових избеглица! Више о томе ОВДЕ.

Изор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА