Најновије

ДОКТОР ТИОДОРОВИЋ СЕ ОГЛАСИО ПРЕД СЕДНИЦУ КРИЗНОГ ШТАБА: Ковид пропуснице све извесније

Епидемиолог и члан Кризног штаба проф. др Бранислав Тиодоровић каже да има много тема за разговор на предстојећој седници кризног штаба која је планирана за данас у 16ч, али да је основна тема оцена епидемиолошке ситуације, која се битно променила од последњег заседања.

Тиодоровић (Фото: Јутјуб)

Тиодоровић каже да окупљања и манифестације које се одржавјау током августа имају добру контролу, осим окупљања на спортским догађајима која се проблематична.

– Доста тога се променило од пре месец дана, када смо заседали. У смислу оцене, епидемиолошка ситуација је неповољна, с обзиром на број позитивних, на број хоспитализованих… Чак иако има неких лакших клиничких слика, не треба их узимати неозбиљно, јер није тренутак. Потребан је озбиљан приступ, јер ће вирус наставити да се шири ако не будемо преузели одговарајуће епидемиолошке мере. Што се тиче конкретних мера, сматрам да ове постојеће мере које никада нису укинуте, маска у затвореном, физичка дистанца и дезинфекција, да њих треба оштро контролисати. Дакле, пооштравање контроле мера, пооштравање кажњавање рада и комуналне милиције и инспекцијских служби, то нам је овог тренутка неопходно – каже професор Тиодоровић.

Не очекује се скраћивање радног времена

Угоститеље, али и госте занима да ли ће бити каквих измена што се тиче радног времена, и да ли ће бити икаквих ограничења. Професор Тиодоровић каже да не очекује да се ту ишта мења осим појачане контроле.

– Не верујем да ће у овом тренутку доћи до тога да ћемо ограничавати радно време, да треба неке објекте затварати, верујем да ће то још увек бити ствар за неки наредни период, да то није неопходно сада. Врло ригорозно треба тражити контролу мера код различитих манифестација, спортских, музичких… Проблем су спортске манифестације, код музичких се може рећи да су много озбиљнији, ту мислим на фестивале, и да су добро организовани, што не бих рекао за неке наступе естрадних уметника, примећујем да се ту не поштују мере – прича епидемиолог.

Школа, вакцинација…

Почиње школа, а на ову тему се доста говорило и нагађало како ће почети. Ипак, према речима епидемиолога, школа почиње регуларно.

– Можемо рећи да могу сви регуларно да крену, с тим да се носе маске и даље, на свим нивоима. Такође, ту је и препорука за вакцинацију од 12 година па навише, посебно мислим да ћемо морати да препоручимо вакцинацију студената који станују у домовима. Имали смо искуство из јула, из новембра, децембра, прошле године. Такође и здравствени радници би требало обавезно да се вакцинишу, да просветним радницима треба јака препорука за вакцинацију и због њиховог здравственог стања и због деце с којом раде. То исто важи и за вртиће. Вероватно ћемо имати озбиљну дискусију и са свима онима који не мисле тако – каже професор Тиодоровић.

Ковид пропуснице

О ковид пропусницама се у последње време све ћешће у јавности говори па је све извесније да ће их бити и Србији. Примера ради, то су већ увеле Француска, Италија, Велика Британија…

Београдски кафићи

– Ми смо за и за тако нешто нам треба препорука експерата права да се после неко не би позивао на људска права, иако видимо да је то уведено у великом броју европских земаља. Ако неко има зелени картон или ковид пропусницу, то би значило да је или вакцинисан, или је тестиран, или је боловао и преболео. Не може нико да каже да је нека дискриминација, јер не можеш да кажеш да је нешто само за вакцинисане. Правници треба најзад да кажу шта је то што је по закону и уставу, а у корист очувања здравља – каже професор Тиодоровић.

Русија би могла да склопи застрашујући савез са Кином. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА