Најновије

ЕЛИТНА ЧЕТВРТА ДИВИЗИЈА РАСПОРЕДИЛА РАКЕТНЕ БАЦАЧЕ: САА покреће немилосрдну офанзиву, Курди кукају, Руси покидали ХТШ

Криза у јужној сиријској провинцији Дара се наставља, јер је елитна Четврта дивизија Сиријске арапске армије (САА) распоредила тешке ракетне бацаче. Оружје су донели у близини јужног дела града Дара, познатог као Дара ал-Балад 20. августа.

Асад и сиријска војска (Фото: Јутјуб)

Сиријски провладини извори рекли су да су ракетни бацачи распоређени како би извршили већи притисак на наоружане људе, који и даље одбијају да напусте подручје и закључе било какав споразум.

Крајем 20. августа, Мохамед Хилал Затима, бивши командант побуњеника, убијен је гранатирањем САА на подручју где су наоружани нападачи укопани.

Убиство Затиме вероватно ће довести до веће ескалације у Дара ал-Баладу, што САА очекује, јер неки локални медији извештавају да је постављен ултиматум, који је бившим побуњеницима омогућио највише 15 дана да предају оружје.

Мање од недељу дана раније, Русија је локалним лидерима у Дара ал-Баладу понудила мапу пута која ће испунити захтеве сиријских власти и гарантовати права локалног становништва, што су бивши побуњеници одбили.

У међувремену, руски напори у Великом Идлибу су мало мање дипломатски према Хаџат Тахрир ал-Шаму (ХТШ) и другим фракцијама повезаним са Ал-Каидом. 19. августа руски ратни авиони бомбардовали су седиште ХТШ-а у граду Ејн Шиб у западном делу Идлиба.

Дана 20. августа, серија ваздушних удара погодила је Ејн Шиб, као и град Куркнија у северном делу Идлиба.

Дана 21. августа, руски авиони уништили су посед које се налази у близини града Хмејмата у равници Габ у северозападном делу Хаме. Регион је злогласно упориште ХТШ-а, де-факто владара Великог Идлиба и Туркистанске исламске партије.

Дана 22. августа, четири дана заредом, авиони су гађали периферију градова Кансафра, Марејан и Алмаузрах на планини Завија на југу Идлиба.

Ови напори су неопходни јер ХТШ и његове фракције настављају да крше споразум о прекиду ватре у Великом Идлибу, док Турска не чини ништа осим што га додатно подрива. Анкара је углавном усредсређена на борбу против курдских група на североистоку Сирије.

Турски борбени дронови настављају да гађају подручја која држе Сиријске демократске снаге (СДФ) које подржавају САД у североисточном региону Сирије. 21. и 22. августа турске беспилотне летелице погодиле су возила која припадају СДФ-у, а нема извештаја о људским губицима.

Међутим, 20. августа Турска је извела два смртоносна напада дроном. Први удар одузео је живот Саладину ал-Шихабију, курдском команданту СДФ пореклом из Ирана. Други удар однео је животе четворо припадника СДФ-а, укључујући и команданта Војног савета Тел Тамра.

СДФ је окривио Русију да није у стању да обузда кршење примирја од стране Турске и терористичких фракција које подржава.

Зашто талибани нису класични терористи прочитајте ОВДЕ.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА