Најновије

МИЛОГОРЦИМА СТИГЛО УПОЗОРЕЊЕ: Ово је став Америке о устоличењу митрополита Јоаникија на Цетињу!

Сједињене Америчке Државе изразиле су "забринутост због заоштравања реторике" у вези са устоличењем митрополита Српске православне цркве Јоаникија на Цетињу 5. септембра и позвале све у Црној Гори да раде на смиривању тензија.

Јоаникије (Фото: Јутјуб)

-Охрабрујемо црногорске власти и Митрополију црногорско-приморску Спрске православне цркве да блиско сарађују по питању локације устоличења новоизабраног митрополита Јоаникија, а да безбедност грађана буде изнад свега - навео је неименовани портпарол Стејт департмента у одговору на питање да ли су САД забринуте због стабилности у Црној Гори у светлу пораста етничких тензија уочи планираног устоличења Јоаникија на Цетињу.

Стејт департмент оцењује и да је Црна Гора "дуго препозната као разнолика и толерантна земља" и да би сви "грађани требало да ураде свој део да испоштују ту поносну традицију".

- Позивамо све, грађане, политичке и верске лидере, да раде на смиривању тензија - поручио је портпарол Стејт департмента.

У тексту се додаје да САД подржавају верске слободе, укључујући и право појединаца да слободну практикују своју веру.

- Истовремено, САД такође подржавају слободу изражавања, укључујући и право на мирно окупљање - закључује се у одговору Гласу Америке.

Потпредседник владе Црне Горе Дритан Абазовић рекао је синоћ за ТВЦГ да држава гарантује да ће све протећи мирно 5. септембра на Цетињу, као и да су државни органи апсолутно спремни да гарантују уставна права свим грађанима Црне Горе.

Неколико хиљада људи окупило се у недељу на Цетињу на протесту против најављеног устоличења митрополита у Цетињском манастиру, поручујући да неће дозволити тај, како су рекли, "симболички чин српског покоравања Црне Горе".

- Митрополит црногорско-приморски Јоаникије рекао је у недељу, током служења литургије у Цетињском манастиру, да њега не шаље ниједна држава, већ Српска православна црква, упозоравајући опоненте његовог устоличења на Цетињу да "могу навући проклетство на себе.

Пет лажи Александра Вучића у само једном обраћању прочитајте ОВДЕ.

Извор: Глас Америке/ Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА