Најновије

Пет лажи Александра Вучића у само једном обраћању

Председник Србије Александар Вучић готово свакодневно износи податке о “историјским дометима” његове власти, а у потреби да докаже како данас живимо боље него икад, “омакне” му се и по која лаж. Прекјуче се то десило бар пет пута. Од њега смо тако чули да су наше просечне плате највеће у региону, да пензије никада нису биле веће у савременој историји и да су се само грађани старији од 50 година возили возовима. Када би памтили толико кратко, можда бисмо му и поверовали да је изградња болница и домова здравља у Србији стала 1987. и да би се Храм Светог Саве градио још 50 година да није било подршке његове власти.

Вучић (Фото: Председништво)

Председник Србије Александар Вучић “гостовао” је на седници Главног одбора ПУПС-а, где је, као и на свим другим местима, (када отвара путеве, фабрике, говори на Пинку или Хепију… ), говорио о “великим успесима” власти. Као што се то и раније догађало, неки подаци које је тамо изнео не поклапају се са стварним.

“Највећа просечна плата у региону”

Тако је председник рекао да Србија има највеће плате у региону, као и да ћемо ускоро у том погледу престићи Бугарску.

Није познато шта тачно Вучић подразумева под регионом, али јесте да је суседна Хрватска далеко испред Србије када је реч о просечној заради. У тој држави она је у јуну ове године износила око 950 евра, док је у исто време код нас била око 550 евра, што је дакле око 400 евра мање.

“Пензије никада нису биле веће у савременој историји”

Председник Србије пупсовцима је открио и да је “чињеница” да су пензије данас највеће у савременој историји.

“Ја знам да и данас пензионери не живе сјајно, да има много проблема, али чињеница је да су пензије највеће у савременој историји”, рекао је он.

Љубодраг Савић, професор на Економском факултету у Београду, наводи да је просечна пензија била номинално већа 90-тих година, али да за њу ништа није могло да се купи. Он додаје да су сада пензије највеће гледајући последњих 20 година. Оно што је питање је шта сте за ту пензију могли да купите у различитим периодима. Савић подсећа и да су у социјалистичко време пензије износиле 80 одсто просечне плате.

“Није довољно само посматрати номиналан износ пензије. Оне се морају упоређивати са још неким параметрима. Ја памтим мало дуже. У социјалистичко време пензије су биле 80 процената од просечне плате, а полицији и војсци је задња плата била пензија. У неком тренутку било је решење да просечна пензија не може да падне испод 70 процената од просечне плате. Садашње законско решење је да просечна пензија не сме да буде нижа од 50 процената од просечне плате, а она је нижа. Просечна плата у Србији је 65.000, а просечна пензија је мислим испод 30.000. У сваком случају испод 50 процената”, објашњава Савић.

Подаци ПИО фонда из априла ове године говоре да 62 одсто пензионера, односно више од милион њих, живи са примањима нижим од 30.000 динара. Како је пренео Н1, пензија трећине њих не премашује 15.000 динара.

“Све је стало 1987. године”

За председника државе градња болница и домова здравља је стала још пре распада СФРЈ. Он је рекао да се ова власт брине о здравственим услугама.

“Питајте наше пензионере, те добре домаћине, када смо толико домова здравља и болница урадили. Све је стало 1987. Каква би катастрофа људска била у Нишу да нисмо изградили КЦ Ниш“, нагласио је Вучић.

Информација коју је изнео председник је лако проверљива и није тачна. На пример, Калуђерица је добила нови дом здравља 2011, Миријево 2009, а у Камендин 2010. реконструисани су и делови неких клиничких центара. Примера ради, 2010. била је окончана обнова болница за психијатрију, неурологију и оториноларингологију КБЦ „Драгиша Мишовић”. И то је само део онога што је рађено.

“Само ми старији од 50 година смо се возили возовима”

Иако су српске пруге и возови већ деценијама у лошем стању, у последњу изјаву Вучић нико не може да поверује.

“Заборавили смо како возови изгледају, само ми старији од 50 година смо се возили возовима”, рекао је председник Србије.

“Храм Светог Саве би још 50 година градили”

Председник Вучић би волео и да се заслуге за изградњу Храма Светог Саве припишу лично њему, а да је он заслужан за то говорили су и његове страначке колеге.

Слично је и сам рекао на седници Главног одбора ПУПС-а.

“Храм Светог Саве би 50 година још градили да није било подршке и храбрости испред оних који нас нападају станемо и јасно кажемо ко је то платио“, поручио је он.

Градња највећег храма у овом делу Европе почела је још 1935, у неколико наврата је прекидана, а радови су обновљени 2002. и то на иницијативу покојног премијера Зоран Ђинђића. Он је говорио да ће Храм бити завршен ма колико новца то изискивало, рекавши да је „све то мало наспрам националног добитка који ћемо имати када храм буде завршен“.

Новац су све ове године заправо издвајали грађани Србије, што преко поштанских маркица, што давањима из буџета.

Вучићев пријатељ и брат наоружава тзв. Војску Косова! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА