Најновије

ПОДМУКЛО! СРБИЈА ОПЕТ НА УДАРУ: Приштина све време тајно лобира за независност! Могућа нова признања Косова?

Пред Србијом је, по свему судећи, бурна јесен. Како једногодишњи мораторијум на лобирање за Приштину и против ње, предвиђен Вашингтонским споразумом, истиче 4. септембра, очекују се нова признања лажне државе Косово!

Османи и Курти (Фото: Јутјуб)

Приштина је, упркос мораторијуму, готово све време испод жита лобирала широм света, притом не жалећи новце, оцењују стручњаци.

Готово све време, а поготово доласком актуелног премијера Аљбина Куртија, Приштина договор из Беле куће руши иза кулиса, последњих недеља чак и нескривено. С циљем да их призна више од 100 држава УН, те да добију чланство у Унеску и Интерполу, али и да постану члан неке од међународних организација, приштински званичници лобирају на све стране, а недавно су поручили и да су тражили од Грузије, Украјине, Азербејџана и још неких земаља да признају независност Косова.

Иако Београд, с друге стране, поштује постигнути споразум, домаћи званичници поручују да су спремни да одговоре на адекватан начин на понашање Приштине. Председник Србије Александар Вучић неколико пута је нагласио да ће Србија, уколико било ко донесе одлуку о признавању независности Косова, истог момента активирати кампању повлачења признања.

- Евидентна је нервоза Приштине, јер им ствари не иду онако како су замислили - оценио је недавно Вучић.

Да Приштина заправо све време није ни престајала с лобирањем, указује председник Скупштине Србије Ивица Дачић.

- Србија је била конструктивна и поштовала је споразум. Како ће бити даље, о томе ће одлучити председник Вучић - рекао је он.

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун напомиње да је у последње време Приштина нескривено радила на лобирању да добије нова признања и да припреми терен за чланство у Унеску и Интерполу.

- Чак је и турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао да ће заједно са америчким председником Џозефом Бајденом радити на новим признањима. Имајући у виду понашање Приштине, очито је да се нису држали вашингтонског споразума. Но, мале су шансе да постигну озбиљнији резултат по питању признања, иако ће имати подршку неких моћних земаља у томе - рекао је Дрецун. 

Аналитичар Душан Јањић истиче да Косово већ има јавну активност председнице и премијера, као и најаву да ће се упутити на повећање броја признања, те да и јавно траже помоћ САД у томе.

- Чињеница да је Израел признао Косово има утицај на даља признања, те очекујем да и Египат призна независност Косова, као и део арапских земаља које имају бизнис са Израелом и САД. Такође верујем да је то имало утицаја и на неке европске земље које нису признале Косово да подигну ниво комуникације с Косовом. Ипак, број држава које ће евентуално признати Косово у наредном периоду је мање важан. Оно што се крије иза ове активности је заправо чланство Косова у Унеску и у Интерполу, и верујем да ће опет бити гласања на ту тему - казао је Јањић.

Бивши амбасадор СР Југославије Владислав Јовановић указује да је Србија, зарад исказивања добре воље, самим пристанком на престанак лобирања када је реч о признању независности Косова, учинила велику жртву.

- Сада је неопходно да се искористи крај мораторијума и да са обновљеном енергијом наставимо с легитимном одбраном нашег права на територијалну целовитост и да са тим не престанемо док се та ствар не заврши. Независно од тога да ли ће се косовска страна понашати боље или као до сада, јер то није релевантно за наше право на одбрану, треба с тиме наставити све док се не исправи та неправда према нама. Мислим да су услови за то сазрели и да је велики број других земаља имао свих ових година времена да увиди да се не сме допустити изузетак по питању Косова јер би то повукло и бројне друге случајеве - казао је он.

Усред Београда третирају Косово као независну државу!

Књижевни фестивал Крокодил наставља да третира самопроглашено Косово као посебну државу, па ће се у најави програма оно и ове године наћи у оквиру једне од панел-дискусија. Такозвана држава Косово ће тако учествовати на регионалној дискусији у оквиру пројекта "Better Together", на којој ће се окупити велики број представника организација из невладиног сектора земаља региона западног Балкана.

Како је наведено на порталу фестивала, учесници су представници земаља са Балкана - Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Северне Македоније и самопроглашеног Косова, али и представници земаља Европске уније - Хрватске, Словеније, Бугарске и Румуније.

Како ће пуковник полиције казнити себе? Нова слика министра Вулина с криминалцем погледајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА