Најновије

ГДЕ ЈЕ НЕСТАО ВОЂА ТАЛИБАНА? О њему се скоро ништа не зна, а две речи његовог портпарола леде крв у жилама! (ФОТО)

Откако су преузели власт у Авганистану, неколико талибанских челника појавило се у Кабулу у јавности. Ипак, један од њих се и даље крије - њихов врховни заповедник Хибатула Акунџада.

Талибани. (Фото: Јутјуб)

Овај човек је специјализован за правна и верска питања, а изашао је из анонимности у мају 2016. године, како би преузео вођство исламистичког покрета, који је у то време био погођен унутрашњим превирањима.

За вођу је именован само неколико дана после смрти свог претходника Мансура, убијеног у нападу дроном у Пакистану. Није крио да му је главни циљ био поновно уједињење талибана.

Као син теолога, рођен у Кандахару, колевци талибана на југу Авганистана, овај образовани мушкарац је и раније имао велики утицај на талибане - водио је њихов правосудни систем.

Оно што је мање познато је свакодневна улога Хибатула Акунџаде, чија се комуникација са осталима своди на ретке поруке приликом исламских празника. Због тога неки сматрају да је његова улога више симболична него оперативна.

Талибани су објавили укупно само једну његову фотографију. Он се не појављује у јавности и не зна се где се налази.

Откад су пре две недеље преузели власт, 20 година након што их је с власти скинула коалиција под вођством САД-а, талибани ћуте о његовим активностима и недавним путовањима.

- Видећете ускоро - рекао је ове недеље новинарима њихов портпарол, Забихула Муџахид.

Талибани су навикли да сваког  свог шефа држе у тајности. Оснивач Мухамед Омар водио је живот пустињака и ретко је одлазио у Кабул чак и у време кад је покрет био на власти, 90-их година. Међутим, његова реч била је закон и ниједан од његових наследника није доживео толико поштовање унутар покрета.

 Више о томе ОВДЕ.

Извор: 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА