Најновије

ЈОШ ЈЕДНА ЛАЖУ НИЗУ: Вучићу, где су те пилуле против короне?

Крајем фебруара ове године, Александар Вучић је славодобитно објавио како ће се у Србији, током априла или маја, појавити лек против короне у облику пилула. Напредњачки лидер није умео да каже како се лек зове, али је нагласио како га једино користе Швеђани и Немци, а да ће Србија бити трећа у свету кад пристигне. Наравно, као и увек слагао је.

Вучићу, где су те пилуле против короне? (Фото: Правда)

- То су ови ели, лили, ели, не знам ни сам како већ, регенерон и тако даље, наручили смо то, то ђаволски кошта, али то је једна пилула ваљда спасава живот, не смем ни да вам кажем колико - 40 милиона смо платили, неких 2.000 пилула, немам појма, ми ћемо бити трећи - Немци, Швеђани, ми те пилуле набављамо из Америке, откуд знам - рекао је Вучић.

Да је још тада све било сумњиво и да је то Вучић изговорио у циљу придобијања још неког политичког поена, сведочи и то да из Министарства здравља и из Агенције за лекове нису знали о ком леку се ради, одакле се увози и када је Србија добила дозволу за његову употребу.

- То је ваљда при почетку болести за оне које видите да су дебели као ја, или старији и угрожени, видите да им је тешка ситуација, па им дате одмах па их то спаси, ваљда, немам појма, нисам лекар - рекао је Вучић, на опште чуђење свих, јер је познато да он све зна.

Међутим, ни стручњаци нису знали о чему прича напредњачки предводник.

- Магични метак за коронавирус не постоји, тога треба да будемо свесни - казао је Радан Стојановић, професор клиничке фармакологије на Медицинском факултету, који нагласио да треба инсистирати на вакцинацији, као једином ефикасном средству.

После пар недеља, сазнало се да су пилуле које је најавио Вучић, заправо, лекови из групе моноклонских антитела - бамланивимаб и РЕГН-КоВ-2 – који су одобрени у Америци за лечење Ковида-19.

- Људи не треба да мисле да се ради о неким чаробним пилулама. Ради се о терапији која је намењена само једној групи оболелих, која је скупа и која није толико једноставна за примену. Терапија се даје интравенски, пацијент мора бити константно под надзором лекара, морају бити обезбеђени и лекови у случају алергијске реакције - упозорио је Стојановић.

ФДА (Агенција за храну и лекове) је одобрила употребу ових лекова за лечење пацијента који имају благе и умерене облике Ковида-19 а који су старији од 12 година. Терапија треба да буде примењана код оболелих код којих постоји велики ризик од развоја тешког облика Ковида-19 и хоспитализације. Како је назначено, ови лекови не треба да се употребљавају код особа којима је потребна кисеоничка терапија с обзиром на то да би примена ових лекова у том случају могла да доведе до погоршања.

Све у свему, при крају смо августа, а Вучићевих пилула ни на видику. Да ли је плаћених 40 милиона отишло у ваздух, тј. на приватне рачуне добављача са којима је Вучић у дилу, треба тек да се истражи. Свакако, ово је још један доказ како се троше буџетска средства и како њима располажу ненадлежна лица, без икаквих консултација са струком, а све у циљу јефтиних политичких поена који нас папрено коштају.

Акције руске и кинеске морнарице у Персијском заливу прете Америци озбиљним последицама. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Директно

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА