Најновије

ОПТИМИСТИЧАН: Тиодоровић открио када почиње пад броја новозаражених!

Ситуација са короном се заоштрава последњих неколико недеља и то не само у Србији, већ свуда у свету. Бројке расту, појавили су се нови сојеви који иако показују одређене различитости у односу на "изворни" облик вируса, ипак нису смртоноснији.

Бранислав Тиодоровић. (Фото: Јутјуб)

Тренутно је у Србији доминатан делта сој за који се сматра да се лакше преноси и да је заразнији, али позитивна вест јесте да вакцине делују. Сва цепива која су доступна у Србији - "Фајзер/Бионтек", "Синофарм" или познатија као кинеска вакцина, "АстраЗернека" и руска "Спутњик В" ефикасно штите против свих до сада познатих мутација корона вируса.

Како би заштита од короне била још снажнија и последице ковида 19 блаже, Светска здравствена организација и водећи српски имунолози и епидемиолози препоручују додатну имунизацију трећом дозом.

- Вакцинација је једини начин да спречимо ширење вируса, да заштитимо себе и друге. Имунизацијом спречавамо да се мутирани сојеви шире, јер што је обухват већи све је мање оних осетљивих. Трећа доза је потребна и она се у нашој земљи добро одвија. Што се тиче дневних скокова, наш проблем је што се не поштују основне мере које су на снази – маске у затвореном, дистанца и дезинфекција - открио је проф. др Бранислав Тиодоровић, епидемиолог и члан Кризног штаба.

Оно што је такође примећено јесте и да млади сада више обољевају, а главни разлог јесте што нису вакцинисани. То се може видети и на примеру целе Србије, по местима где је уочен највећи проценат заражених. О томе каква је тренутна ситуација у Србији, које зоне се могу назвати "црвеним", др Тиодоровић каже:

- Општа ситуација за целу земљу је неповољна и креће се ка комплекснијој. То се посебно примећује у појединим деловима земље, Рашка рецимо, али и у неким великим градовима. Рашка област је у проблему због врло ниског обухвата вакцинацијом, и не постоји ни провизорни бедем да би се зауставило нагло ширење. Они су сада на врху, болница у Новом Пазару је пуна. Тутин је, рецимо, једино место у Србији где ће средње школе одмах ићи онлајн и то је тај трећи модел црвена зона. То је врло забрињавајуће. С друге стране, имамо Прешево, али и неке велике градове. Забрињавајуће је да у тим местима где је слаб обухват вакцинације, расте број новооболелих, хоспитализованих, и морам да нагласим да је ту понашање према основним мерама и даље потпуно ноншалантно. Нема никакве промене односа код становништва нити код локалне самоуправе и то је оно што ме брине.

А какве су прогнозе за јесен, да ли се очекује нов талас или можемо да очекујемо побољшање ситуације, епидемиолог каже:

"Ово што сада имамо за 15 до 20 дана ће проћи, ако се будемо понашали у наредном периоду одговорније и ако будемо спроводили те основне мере које сам поменуо. Онда ћемо имати неку врсту стабилизације, на неком нивоу 700, 800, 1.000 оболелих. То је свакако далеко од онога што желимо, а то нас не сврстава у зелену зону. Онда ће почети да нас скидају са листе земаља које су у зеленој зони, а то може да има за последицу, не за туризам, него може имати и утицај на економију. Ми имамо земље са којима сарађујемо без ограничења, али шта ћемо са западном Европом, са другим деловима света? Да ли ћемо моћи да њима ако нас скину са листе земаља у зеленој зони. То су озбиљне ствари и заиста нема потребе да стављамо себе у незгодну позицију, већ да се понашамо у складу са епидемиолошком ситуацијом."

Ипак, др Тиодоровић је оптимистичан и истиче да "средства" имамо и да од нашег понашања и имунизације зависи да ли ћемо остати на "зеленој листи".

- Вакцине имамо, само је потребно да будемо одговорни - истиче др Тиодоровић.

Русија повећава брзину и домет хиперсоничних ракета! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА