Најновије

АМЕРИКАНЦИ ПРВИ ПУТ ВРАЋАЈУ ОНО ШТО СУ ОДНЕЛИ: У Ирак стиже национално благо непроцењиве вредности

Сједињене Државе ће вратити Ираку више од 17.000 артефаката опљачканих и уклоњених након почетка војне мисије за свргавање Садама Хусеина 2003. године, пише Ројтерс позивајући се на министра културе Ирака Хасана Надхима.

Американци у Ираку (Фото: US Army)

Агенција је навела да Вашингтон скоро десет година прати древне драгоцености опљачкане са ирачке територије и превезене у САД, како би касније могле бити враћене у Багдад. И приватним власницима и музејима су одузимали разне артефакте. Једна од ових реликвија била је глинена плоча са делом Епа о Гилгамешу, која је морала бити однета из изложбене дворане у Вашингтону 2019.

Ирачки министар културе пожалио се да се још хиљаде артефаката сматра несталим, да им се не може ући у траг чак ни уз помоћ међународних организација. Према речима Надхима, милитанти терористичке организације Исламска држава одиграли су важну улогу у уништавању и пљачки историјских споменика. Неке су артефакте уништили милитанти, јер су били у супротности са њиховом радикалном сликом света, други су продати на црном тржишту како би се помогло у новцу за наставак непријатељстава.

Крајем јула амерички председник Џо Бајден најавио је да ће борбена мисија америчке војске у Ираку бити прекинута до 31. децембра 2021. године. Током преговора у Белој кући са ирачким премијером Мустафом ал Казимијем, Бајден је рекао да ће улога САД бити ограничена на консултације са ирачком војском и борбу против ИС.

Како је Иран ојачао сиријску војску, погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА