Најновије

ДОДИКОВ ПРЕДЛОГ ЗА БИХ ДОБИО ИЗНЕНАДНУ ПОДРШКУ! Србија и Хрватска улазе у преговоре, прикључује се и моћна страна сила!

Иницијатива челника босанских Срба Милорада Додика да хрватски, српски и турски председници посредују у преговорима о будућности БиХ добронамерна је, али није реална јер јој се противе друга двојица чланова Председништва БиХ, рекао је у понедељак хрватски председник Зоран Милановић.

Милорад Додик. (Фото: Јутјуб)

- Додикова иницијатива је добронамерна - намере су да се придржавамо Дејтона који упорно крше одређени људи и одређене политичке опције кад Хрватску оптужују за злочиначки подухват - рекао је Милановић новинарима у Сплиту.
- А од три члана председништва БиХ, то активно и дневно раде двојица - рекао је, мислећи на Жељка Комшића и Шафика Џаферовића.

Председавајући Председништва БиХ Жељко Комшић у недељу је одлучно одбацио Додикову идеју.

- Не видим на који начин би данас две државе које су извршиле агресију на БиХ могле имати већи међународни кредибилитет од САД-а, Британије, Немачке, Француске, ЕУ-а и УН-а, па и Русије, који су сведоци потписивања Дејтонског споразума - казао је Комшић у реаговању на Додиков приједлог.

Милановић стога не верује да је то реална иницијатива јер је потребно је да је сви прихвате, "а чим вам неко каже да сте злочинац и да сте хтели анектирати део БиХ, то значи да вам не верује".

- То не само да је лаж него је и лоше за наше односе - рекао је Милановић.

- Али кад је Изетбеговић (Алија) примио највише државно одликовање од Туђмана, то је онда било у реду, а неколико година касније његови наследници и политички партнери говоре да смо хтели раскомадати БиХ. Нека се они договоре међусобно, а у међувремену нека не крше права конститутивних народа, пре свега Хрвата - казао је Милановић.

Додик својом иницијативом више указује на неодрживост постојеће ситуације у БиХ, казао је председник.

- Нама не треба нови Дејтон, треба се само придржавати постојећег. Дејтонски споразум није пропао, него се не поштује, крши се. Кад би се поштовао, било би све у реду.

Говорећи о доласку 19 Авганистанаца у Хрватску, Милановић је рекао да "имамо моралну обавезу према малом броју људи који су нам тамо служили и којима је сад спашен живот и слобода".

- Њима треба им помоћи, то су људи који су радили на нашу мисију и њихове обитељи - закључио је.

Сви који нападају Бајдена губе ширу слику

О напетој политичкој ситуацији у Авганистану, председник Милановић каже како је била неизбежна:

- Према том малом броју људи имамо обавезу. То су људи који су радили за нашу мисију и треба им пружити помоћ. Није се то могло другачије испланирати и сви који сада нападају Бајдена губе ширу слику. Оног трена када би они почели евакуисати и одвозити из Авганистана хиљаде људи, десио би се стампедо, све би се распало и талибани би ушли у град. Ко год сада покушава да се напије крви овој америчкој администрацији није поштен - рекао је Милановић.

- Мисије попут ове у Авганистану зову се 'пузајуће, односно 'миссион црееп'. То не вреди за хрватску војску. Имали смо једну жртву у 17 година. Нешто су и зарадили. Али пре свега важно је знање наших војника - наводи Милановић.

О проналаску несталих у рату председник је рекао: "Чини се с наше стране пуно, већ годинама, али нема резултата".

Петриња

Како наводи, процес обнове Петриње тече преспоро, а ако се не убрза, могао би постати град духова.

- Никада није било лако и није могуће да буде лако због власничко-правних односа. Да смо се тако руководили, Хрватска не би имала нити ауто-путеве, које су у том смислу испланирани и изграђени у року од две године. Да се ишло од плота до плота не би се никада изградило. То је неколико људи у једној власти успело. Петриња и Глина су мали градови и то не би требао бити велики залогај. Не могу се правити слеп и правити се да се ништа не догађа. Ако се овако настави, изгубићемо Петрињу. Закон се лако проведе. Треба се задужити једна кључна особа, да јој се дају финансијске могућности и да се ствар реши. Увек се сетим Гуње. Имали смо среће да је поплава уништила само то село. Да је била већа, то би било страшно. Но, тада је ствар била решена у пар месеци. Исто се није могло живети у кућама", рекао је Милановић.

Дејтон и парадејтон

У наставку је опет коментарисао политичке напетости у БиХ везане уз Дејтонски споразум.

- Постоји Дејтон и 'парадејтон', који се претвара у парадентозу, да би се онда касније из некакве прагматичности мењало и дало овлашћења појединцима. Ти појединци добили су огромна овлашћења и то сада покушавају перпетуирати. Када сам пре два месеца инсистирао да се на самиту НАТО-а спомене Дејтон, с друге стране је постојала иницијатива да се не спомиње - рекао је Милановић.

- Нећете сломити Републику Српску. Можемо покренути питања као ко су њени оснивачи. Већина њих су ратни злочинци, иако Додик није један од њих. Из рата смо изашли као победници, и треба нам Дејтон, а не некакви међународни уговори. У томе је проблем - каже Милановић.

- Мисије у БиХ без војне компоненте су пуно слабије. Та врста надзора и тај мандат је немогућ у систему у којем вето имају Кина и Русија. Они имају тај статус и не можете се понашати као да не постоје. То је пат позиција. С обе стране ова двојица из Председништва говоре да је Хрватска злочиначка држава. Како нормално живети с таквим људима? И то особа која представља грађане БиХ, али не један од три конситутивна народа - рекао је Милановић.

На крају је упутио неколико речи хвале Влади у вези модернизације војске.

- Увек треба још обуке. Не требамо се милитаризовати, али војсци треба пуно муниције, довољно пуњења на лагеру да могу отићи на вежбу. Морају имати и брод дужине 12 метара, што хрватска нема, а може приуштити. На мени је то да на то подсећам, а Влада ће видети. Ок, иде се, не стоји се. Не могу бити критичан по том питању. Иако, када су у питању Банија и Петриња, ту морам бити критичан. Неки ће се тужити, неко ће парничити, али у коначном збиру ћемо остати без града - каже Милановић.

Председник Републике и врховни заповедник Оружаних снага те земље Зоран Милановић у Сплиту је учествовао у свечаном испраћају 5. хрватског контингента у НАТО операцију подршке миру "Сеа Гуардиан" у Средоземљу.

Опозив Мила Ђукановића! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Јутарњи лист

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА