Најновије

НАЈВЕЋИ ПОРАЗ УКРАЈИНСКЕ ВОЈСКЕ ИКАДА: Отварају се документи о Иловајском котлу

У Украјини су обећали да ће декласификовати материјале кривичног поступка о биткама које су се одиграле у августу 2014. године код Иловајска и завршиле неславним „котлом“ за украјинску војску, изјавила је генерални тужилац Украјине Ирина Венедиктова.

Иловајск (Фото: РИА Новости)

Како је саопштила прес служба Канцеларије генералног тужиоца Украјине, Венедиктова се састала са родбином погинулих, затвореника и несталих украјинских војника у "Иловајском котлу".

Састанку су присуствовали и представници Службе безбедности Украјине (СБУ), Министарства одбране и Генералштаба Оружаних снага Украјине, Министарства за борачка питања Украјине, парламента и канцеларије (администрације) председника.

Појашњава се да је током догађаја разговарано о стању предистражних радњи у кривичном поступку и резултатима извршења форензичких испитивања о тим догађајима.

Према речима Венедиктове, тужилаштво тренутно предузима кораке да обезбеди довољан ниво јавности и транспарентности резултата истраге.

„Донели смо одлуку о потреби декласификације материјала кривичног поступка о организацији и вођењу непријатељстава на подручју града Иловајска.

Служба безбедности Украјине већ је упутила одговарајуће захтеве за скидање тајности докумената Генералштабу Оружаних снага Украјине и другим органима ради доношења одговарајућих одлука ", рекла је генерални тужилац.

Она је додала да је сада у току рад на побољшању званичног сајта Генералног тужилаштва, где је планирано постављање засебног одељка посвећеног „догађајима у Иловајску“. Овај одељак ће садржати информације о току и резултатима истраге и фотокопије декласификованих материјала.

„Друштво мора знати истину“, закључила је Венедиктова.

Прес служба Тужилаштва је нагласила да се истрага догађаја у близини Иловајска води у два правца:

- организација "инвазије Руске Федерације и издајничког убиства украјинске војске";
- провера околности могућег немара у војној служби од стране војних званичника из реда руководства „АТО“ (Антитерористичка операција 2014. године – прим. ред.).

Током истраге испитано је више од 900 жртава и сведока, узето, прегледано и испитано више од 1.600 војних докумената.

Обим материјала кривичног поступка је више од 300 свезака, од којих више од 70 има печат ограниченог приступа.

Значајно је да су оптужбе припремљене само у првом правцу: први заменик начелника Генералштаба Оружаних снага Русије и бивши начелник Главне управе Генералштаба Оружаних снага Русије - сада заменик министра Одбрана, као и још два руска генерала у Украјини називају се осумњиченима „за задирање у територијални интегритет и неповредивост Украјине, вођење агресивног рата и кршење закона и обичаја ратовања, у комбинацији са убиством с предумишљајем“.

Украјинско државно тужилаштво обавештава да се сада решава питање њиховог проглашења на потерници.

Осим тога, из Тужилаштва је саопштено да су материјали "о почињењу ратних злочина" пребачени у канцеларију тужиоца Међународног кривичног суда.

Што се тиче разјашњења детаљних питања о усклађености са документима са упутствима за дејства војних званичника почињених током планирања и директног изласка из окружења јединица снага операције у Донбасу, укључујући казнене батаљоне, тада спроводи се само додатно форензичко војно испитивање, а о подизању оптужнице против кривица још нема говора.

Подсећамо, Иловајски котао је једна од највећих победа Народне милиције ДНР од почетка сукоба у Донбасу, а као старешина у борбама око Иловајска се истакао покојни командант батаљона '’Сомали'’ Михаил Толстих Гиви.

Шта се данас догађа у Донбасу, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА