Најновије

ТАЛИБАНИ ЗАУЗЕЛИ ГЛАВНИ ГРАД АВГАНИСТАНСКЕ ПРОВИНЦИЈЕ: Објављени драматични снимци! (ВИДЕО)

Талибани су заузели главни град авганистанске провинције Нимруз. Талибани су заузели Заранг, главни град авганистанске југозападне провинције Нимруз, известио је у петак медиј "Hacht e Subh", позивајуц́и се на локално становништво.

Талибани. (Фото: Јутјуб)

Милитанти су наводно преузели контролу над аеродромом Заранг и зградом покрајинске управе. Ово је прва престоница провинције Авганистана коју су талибани успели да заузму од 2016. године.

Покрет је остварио значајан напредак у земљи откако су САД и друге земље НАТО-а почеле повлачење трупа из Авганистана. Повлачење је покренуто у складу са споразумом из Дохе склопљеним 2020. године, након што је амерички председник Џо Бајден најавио да ће његова земља окончати своју скоро 20-годишњу кампању у Авганистану до 11. септембра.

Према америчкој Централној команди (CENTCOM), повлачење трупа из Авганистана завршено је за више од 95 посто. Талибани тврде да контролишу преко 85 посто територије земље, као и 90 посто пограничних подручја, али влада то негира, називајући те тврдње "бесрамном пропагандом".

Вашингтон шаље огромну количину оружја на Тајван! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Sputnik International

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА