Најновије

СРБИЈА И НЕМАЧКА ОТВАРАЈУ РАТНИ МЕМОРИЈАЛ: Пописиваће све Немце погинуле у Србији од 1941. до 1945.

Скупштина Србије усвојила је данас Закон о потврђивању Споразума између Владе Србије и Владе Немачке о ратним меморијалима.

Немачки војници (Фото: јутјуб)

После 76 година пописују се све жртве које су страдале на територији Немачке током ратних дешавања, како војне, тако и цивилне и Немци ће такође бити у могућности да отворе немачки ратни меморијал и попишу страдање војних и цивилних лица током дешавања на подручју Србије, рекла је у расправи председница Одбора за рад Миланка Вукојичић Јевтић.

У споразуму се таксативно наводие све оне активности и процедуре које ће бити рађене између Министарства за рад и Народног савеза Немачке за чување немачких гробаља.

"Сем тих процедура важно је доћи до информација и размене спискова између свих меморијала који се налазе на територији Немачке и података који се налазе у немачким страдањима, који се налазе на територији Србије", рекла је она.

Постоји и анекс уговора који се односи на попис страдања немачких оружаних снага током ратова на територији Србије, да ће ти спискови пре упиисвања њихових имена, достављати Министарству за рад, а након провере која ће трајати четири месеца, Министарство за рад достављаће Народном савезу.

"Имена на надгробним споменицима и плочама биће уписана, а где постоје резерве, биће уписана уз обострану сагласност", рекла је Вукојичић.

Посланици су усвојили и Закон о потврђивању Споразума између Владе Србије и Владе Кипар о сарадњи у области заштите од катастрофа, као и Закон о потврђивању одлуке 2014/2 о измени Анекса и конвенције о прекограничним ефектима индустријских удеса.

Ексклузивни материјал Правде о 11. септембру можете да прочитате ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА