Најновије

"ТЕРОРИСТИ РАДЕ ОНО ЧЕМУ СМО ИХ МИ АМЕРИКАНЦИ НАУЧИЛИ, ЗЛО КОЈЕ ЧИНИМО ЈЕ ЗЛО КОЈЕ НАМ СЕ ВРАЋА!" Брутална порука добитника Пулицерове награ

Чувени амерички новинар Крис Хеџиз је у ауторском чланку објављеном поводом 20. годишњице од терористичког напада на САД 11. септембра 2001, открио праве разлоге за то крвопролиће, назвавши сопствену земљу лицемером.

Напад на куле "близнакиње" 11. септембра. (Фото: Јутјуб)

Крис Хеџиз, чувени амерички новинар, добитник Пулицерове награде и аутор 14 књига, бестселера, послао је бруталну поруку свету, али пре свега својој земљи, поводом 20. годишњице од најгорег терористичког напада у историји САД, који се догодио 11. септембра 2001. и у смрт однео више од 3.000 људи. 

Како је тај познати писац навео у ауторском чланку за портал РТ, терористи широм света заправо чине оно чему су их научиле Сједињене Државе, те да је зло које се догађа Американцима исто оно које су они чинили у претходним деценијама широм планете. 

Од Кувајта и Ирака, преко Газе и Вијетнама

- Био сам на Тајмс Скверу у Њујорку недуго након што се други авион забио у јужни торањ кула Близнакиња. Маса људи је запрепашћено посматрала рушење Светског трговинског центра, црни дим који се уздизао узнад града и експлозије. Није било сумње да су торњеви били мета терористичког напада. Теорија да је пилот прве летелице, која се забила у северни торањ седамнаест минута раније, добио срчани удар и изгубио контолу над авионом, нестала је у том тренутку. Град је запао у колективно стање шока. Страх се раширио улицама попут пошасти. Да ли ће поново напасти? Где ће? Да ли је моја породица на безбедном? Да ли да идем на посао? Да ли да идем кући? Шта је ово значило? Ко је ово урадио? Зашто? - започео је свој чланак Хеџиз, а затим наставио: 

- Мени су, међутим, експлозије и рушење зграда биле више него познате сцене. Видео сам то раније. То је био добро познати говор царства. Видео сам такве "поруке" које су раније послате Кувајту и Ираку током првог Персијког рата и наставиле се касније у Гази. Али најударније поруке империје, које су се у виду тоне убојитог метала сручиле са неба, видео сам тек касније у Вијетнаму. Терористи су нам сада показали све оно чему смо их ми научили - навео је амерички новинар и додао како га је ипак годинама уназад највише запрепашћивало то што су Американци на све што се дешавало ван њихове земље показивали само екстремну дозу игнорисања.

- Ово је сада био најгори напад на америчко тле још од Перл Харбора. То је био највећи терористички удар у америчкој историји, био је непојмљив чин варварства - нагласио је Хеџиз.

"Животи Ирачана и Сиријаца су подједнако вредни"  

Према његовим речима, не постоји морална разлика између оних који испаљују ракете са војних крузера или из беспилотних дронова и бомбаша самоубица. 

- Америка није нападнута због тога што су нас отмичари тих авиона толико мрзели због наших вредности. Америка није нападнута због тога што су екстремисти слепо пратили Куран - Куран забрањује самоубиство и убиство жена и деце. Америка није нападнута због судара цивилизација. Америка је нападнута због лажних вредности које ширимо. Нападнути смо због нашег лицемерја. Нападнути смо због кампање покоља који је наш примарни вид комуникације са остатком планете - истакао је новинар и отворено поручио како су животи Ирачана, Авганистанаца, Сиријаца, Либијаца и Јемена подједнако вредни као и животи оних страдалих у кулама Близнакињама.

- Ми никако да се помиримо са тим да су они које покушавамо да уништимо у ствари наша слика у огледалу. Ми убијамо са незаустављивим жаром. Последње две деценије смо уништили на стотине хиљада живота људи који никада нису имали намеру да науде САД, нити су били умешани у нападе на нас. За то користимо хришћанство као оправдање у борби против џихада и исламског екстремизма - навео је он. 

Како је нагласио, убрзо након терористичког напада Америка се окренула терору и постала оно против чега се наводно борила. 

- Жртве 11. септембра су искоришћене да се оправда инвазија на Авганистан, да се оправдају тортуре, стварање колонија у другим земљама, убијање читавих породица, напади дроновима, ваздушни удари и убијање на стотине, а затим и на хиљаде људи. Лешеви су прекрили Авганистан, Ирак, Сирију, Либију, Сомалију, Јемен и Пакистан, али су сад, 20 година касније, почели да нас прогањају као духови - закључио је Хеџиз и критички се осврнуо на недавну одлуку америчког председника Џоа Бајдена да повуче трупе из Авгнистана, нагласивши да је тиме Америка поразила саму себе.

Ђукановић уплашен због хапшења које му прети Више о томе ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА