Најновије

ХУМАНИТАРНА ПОМОЋ СТИЖЕ У АВГАНИСТАН! Москва планира да пошаље храну и лекове!

Русија ради на могућности скорог слања хуманитарне помоц́и Авганистану, изјавио је специјални представник председника Русије за Авганистан и директор другог Азијског одељења Министарства спољних послова Русије Замир Кабулов.

Авганистан. (Фото: Јутјуб)

„То је тачно, ради се на томе“, одговорио је Кабулов на питање Спутњика о плановима за пружање хуманитарне помоћи Авганистану у наскорије време.

Кабулов је прецизирао да Москва планира да пошаље „храну и лекове“ у Кабул.

Потврда талибана

Са своје стране, шеф администрације ваздушне луке Кабула Абдул Хади Хамдани, кога су именовали талибани (терористичка организација забрањена у Русији) рекао је да су власти Русије и Турске обавестиле покрет о плановима да наредних дана пошаљу летове са хуманитарном помоћи на аеродром у Кабулу.

„У последње време су на аеродром слетели авиони из Катара, Бахреина, Уједињених Арапских Емирата, Узбекистана, Казахстана и Пакистана. Русија и Турска су нас такође увериле да ће наредних дана послати своје авионе у Кабул са хуманитарном помоћи за авганистански народ“, саопштио је представник талибана у видео-поруци објављеној на страници Управе за цивилно ваздухопловство Авганистана на Фејсбуку.

Почетком августа талибани су појачали офанзиву против владиних снага у Авганистану. Милитанти су 15. августа ушли у главни град и преузели контролу над председничком палатом, а 16. августа су објавили да је рат у Авганистану завршен и да ће државно уређење бити одређено у блиској будућности. У ноћи 31. августа америчка војска напустила је аеродром у Кабулу, чиме је прекинуто скоро 20-годишње америчко војно присуство у Авганистану.

Талибани су 6. септембра објавили да је и Панџшир, последња од 34 авганистанске провинције, прешао под њихову контролу. Следећег дана објављен је састав привремене владе Авганистана: на њеном челу ће бити Мухамед Хасан Ахунд, који је током прве владавине Талибана био министар спољних послова и налази се под санкцијама УН.

Ово је једина тема о којој се неће разговарати на састанку Путина и Зеленског! Више о томе ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА