Најновије

ПРИШТИНА УДАРА НА КФОР: Војној полицији КБС дају већа овлашћења од НАТО мисије, хапсиће стране војнике

Према финалном Нацрту закона о војној полицији Министарства одбране лажне државе Косово, предвиђено је да ће Војна полиција КБС имати овлашћења у односу на војску и стране мисије које делују на Косову, стручњаци за безбедност наводе да су одредбе из Нацрта закона и друга овлашћења за цивиле неприхватљиве, пише Коха.

КБС (Фото: КБС)

"Војна полиција врши своја овлашц́ења над свим војним и цивилним субјектима, домац́им и страним, са или без држављанства, који својим поступцима крше активности Косовских безбедносних снага унутар и изван земље и ослањају се на одредбе овог закона и законодавство на снази“, наводи се у другом ставу члана 7 Нацрта закона.

Кфор спроводи војне активности на Косову, иако са смањеним мандатом, Еулекс је и даље други по питању безбедности.

Стручњак за безбедност Нуредин Ибиши каже да је та одредба Нацрта закона неприхватљива.

"На основу онога што сам видео, постоји много питања која су неприхватљива. Ту је суверенитет делегиран међународним војним присуством. Кфор има војну полицију, односно НАТО, незамисливо је да војна полиција КБС предузме мере против било кога другог“, сматра Ибиши.

Нове одредбе су такође у супротности са Законом о дипломатском имунитету. Уз то, особље међународне мисије ужива имунитет од рација, хапшења или притварања.

У њему се наводи да је њихов лични пртљаг подложан контроли ако постоји озбиљан основ да се сумња да садржи предмете чији је увоз или извоз забрањен важећим законом на Косову и да се такве контроле врше само у присуству дипломатског службеника или представника кога он именује.

Према Нацрту закона о војној полицији и над цивилима ће војна полиција КБС имати овлашћења.

Између бројних овлашћења наводи се безбедносна контрола: лица, докумената, превозних средстава, пртљага, објеката и простора. Регулисаће саобраћај и изрећи саобраћајне казне у складу са важећим законодавством; користити саобраћајну сигнализацију за хитне случајеве; ограничавање кретања, заустављање, хапшење и пратња лица, у складу са наређењима добијеним из ланца командовања користиће имовину треће стране у хитним околностима.

Ибиши који је био шеф радне групе за Косовску полицију упозорава да део овлашћења која су у Нацрту закона додељена Војној полицији КБС крше људска права.

"То су врло осетљива питања која утичу на људска права. Косовска полиција када преузме одређене радње, мора обавестити јавног тужиоца. Овде се уопште то не спомиње. Овај закон праве аматери, није рађен професионално. Треба бити опрезан, посебно у питањима која обухватају спектар људских права и употребу овлашћења изван војног особља и војника КБС“, рекао је Ибиши.

Министарство одбране одбија да говори о садржају Нацрта закона, преноси Коха.

Овај документ након јавних консултација биће прослеђен Влади самопроглашеног Косова, а затим на разматрање и усвајање у Скупштини.

Шта Приштина жели да уради са Заједницом српских општина, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА