Најновије

ЗАКОН О ОЧУВАЊУ ЋИРИЛИЧКОГ ПИСМА: Скупштина добила предлог за изгласавање

Посланици Скупштине Србије почеће данас расправу о Предлогу закона о употреби српског језика у јавном животу и очувању ћириличног писма.

Народна скупштина (Фото: Скупштина Србије)

Влада Србије је почетком септембра усвојила на предлог Министарства културе и информисања тај предлог закона.

Предлогом закона дефинисано је установљавање додатних мера, чији је циљ неговање српског језика и ћириличког писма, као и културних и традиционалних вредности, и шира употреба ћириличког писма у јавном животу, с обзиром на историјски, културни и идентитетски значај тог писма.

Предлог закона предвиђа обавезујуће и стимулативне мере за заштиту ћириличког писма.

Обавезујуће мере шире круг субјеката који су у обавези да користе ћириличко писмо и по овом закону то би били сви субјекти који послују или обављају делатност са већинским учешћем јавног капитала.

Обавеза употребе ћириличког писма већ је предвиђена Законом о службеној употреби језика и писама за државне, покрајинске и локалне органе власти, јавна предузећа и јавне службе.

Предлог закона прописује и мере стимулативне природе које су првенствено усмерене на приватни сектор, као и на средства јавног информисања у приватном власништву, с обзиром на њихов значај у јавном животу и односе се на могућност установљавања, пореских и других административних олакшица за субјекте у приватном сектору који се одлуче да у свом раду и пословању користе ћириличко писмо.

Предвиђено је и да културне и друге манифестације, које се финансирају или суфинансирају из јавних средстава, морају имати лого исписан на ћириличком писму, у складу са прописима према којима се организују.

Такође, предвиђено је оснивање посебног савета Владе за српски језик, који ће са стручног становишта пратити и анализирати стање у области употребе српског језика у јавном животу и спровођења мера ради заштите и очувања ћириличког писма, као матичног писма и предлагати препоруке, предлоге и мере за унапређење стања.

О највећем дебаклу Ангеле Меркел прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА