Најновије

ПАКЛЕНО УПОЗОРЕЊЕ ПЕКИНГА: Приступањем пакту са САД и Британијом, Аустралија мора да буде спремна на нуклеарну одмазду

Након покретања трилатералног безбедносног партнерства АУКУС, Кина се обратила Аустралији рекавши да је Канбера сада "потенцијална мета за нуклеарни удар".

Ђинпинг (Фото: Јутјуб)

Новине које води Комунистичка партија Кине кажу да је Аустралија сада "потенцијална мета за нуклеарни удар" након што је са САД-ом и Великом Британијом покренула пакт АУКУС за изградњу подморница на нуклеарни погон, известио је Њујорк Пост.

У среду су Аустралија, Уједињено Краљевство и Сједињене Државе објавиле одбрамбено партнерство под називом АУКУС, које Аустралији омогућава да од два партнера набави подморнице на нуклеарни погон.

Пропагандни медиј објавио је чланак под насловом "Подсетнички споразум о нуклеарном оружју могао би Аустралију учинити потенцијалном метом нуклеарног рата." У чланку се каже: "Кинески војни стручњаци упозорили су да ће (АУКУС) Аустралију потенцијално учинити метом нуклеарног удара ако избије нуклеарни рат чак и када је Вашингтон рекао да неће наоружати Канберу нуклеарним наоружањем јер је САД лако опремити Аустралију нуклеарним оружјем и балистичким ракетама с подморницама када Аустралија има подморнице", извештава Њујорк Пост.

Портпарол кинеског министарства спољних послова Џао Лиђиан рекао је да АУКУС "озбиљно нарушава регионални мир и стабилност, појачава трку у наоружању и поткопава Уговор о неширењу нуклеарног оружја." Кина ће посветити велику пажњу развоју договора АУКУС. Релевантне земље треба да напусте свој менталитет хладног рата и менталитет игре са нултом сумом; у супротном ће само себи наштетити", известио је Њујорк Пост.

Иницијатива АУКУС добила је ове недеље неочекивано снажну реакцију Француске, која поседује острвске територије у Тихом и Индијском океану. Француски министар иностраних послова Јеан-Ивес Ле Дриан рекао је за радио Франце Инфо: "То је заиста убод у леђа." Француска је пионир нуклеарне енергије и савезник у НАТО-у заједно са САД-ом и Великом Британијом. Нови уговор проузроковао је да једна француска компанија изгуби посао са Аустралијом за изградњу конвенционалних подморница, извештава Пост.

У знак протеста, Француска је отказала свечану вечеру у петак у ДЦ која је требала бити прослављена 240. годишњица победе француске морнарице у бици која је помогла у осигурању америчке независности.

Јединственој Русији највише гласова, још четири странке улазе у Државну думу. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА