Најновије

ПРАЗНО ОБРАЋАЊЕ: Вучић позива на поштовање споразума, ништа не предузима за заштиту Срба на КиМ!

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је ово један од најтежих дана за нас када је у питању Косово и Метохија и да то није питање било какве драматизације, али је ситуација тешка и озбиљна. Он је позвао Србе да не наседају на провокације Приштине, а Кфор и НАТО да поступају у складу са својим овлашћењима и заштите српски народ. "Изаћи ћемо оштро пред Европску заједницу, или ће да се поштује Бриселски споразум или немојте више да нас замајавате", рекао је он.

Александар Вучић. (Фото: predsednik.rs)

Повод за обраћање председника је данашња ситуација на граничном прелазу Јариње, где су у недељу постављени контејнери и од јутрос распоређене јединице РОСУ, које су почеле са одузимањем таблица са ознакама са севера Косова.

Возила са ознакама из централне Србије морају да узимају пробне ознаке и да плаћају осигурање у износу од пет евра.

„Ми смо синоћ знали шта Приштина планира. Данас после шест часова те снаге су прешле на север КиМ. Ово је шести упад, али најбруталнији до сада са дугим цевима и са више од 350 припадника оружаних снага“, додао је он.

Са нама о томе нико није разговарао и договарао осим што смо их упозорили да то не чине, рекао је Вучић.

Он је подсетио на два споразума, потписана у Бриселу 2011. и 2016, односно 4 договора о слободи кретања.

„Суштина је да се ради о такозваним КС таблицама, којима је продужавана важност од 2011. до 2016, па онда до 2021. Проблем је када наиђе возило са таблицама из централне Србије, на пример из Врања које они нису хтели да пропусте“, рекао је он..

„Зауставили су то возило и скинули му таблице. А то су таблице суверене државе“, упозорио је председник Србије.

Вучић је затим навео неколико тачака Бриселског споразума које Приштина константно крши.

Према његовим речима, основна обавеза Приштине је била формирање ЗСО, али да већ 3.076 дана она то одбија да формира.

„У једном тренутку Бриселски споразум је за њих Свето писмо, а у другом је ништа јер их баш брига за Србе. Договорили смо да се формира регионална полиција Север – са 96 одсто Срба. Ми осам година не можемо да формирамо директорат полиције зато што не постоји ЗСО“,  подсетио је председник Вучић, додајући да Албанци не поштујуни споразуме о катастру и имовини..

Он је подсетио и да је Приштина на последњем дијалогу рекла да неће да разговара ни о чему осим о несталима, а када је дошло до тог питања, рекли су да неће да разговарају док је на челу Комисије Вељко Одаловић.

Председник Србије је рекао да је стопа лицемерја према Београду неиздржива и да је срамно то што Албанци доводе наоружане снаге против обичног српског народа.

„Позваћемо Кфор и НАТО да поступају у складу са својим овлашћења и заштити српски народ. За нас је најважније да се поштују споразуми који су потписани и да се мало смањи стопа лицемерја према Србији“, нагласио је председник Србије.

Он је позвао Србе да не наседају на провокације Приштине, јер Србија неће дозволити погром као 2004. године, да када протестују то буде мирно, без инцидената, „да пусте насилнике и силеџије да раде шта хоће, јер неко  ће то кморати на крају да прихвати, али Срби неће“.

Вучић је рекао да ће сутра бити одржана седница Савета за националну безбедност, а да ће пре тога разговарати са представницима земаља Квинте.

На седници Савета за националну безбедност биће речи о мерама које ћемо да предузмемо, али и како ћемо снабдевати наш народ на Косову и Метохији сада у отежаним условима“, рекао је он.

„Надам се да нећемо морати да предузимамо наше мере и економске и политичке јер то не би било добро за цео регион, посебно за наше односе са Приштином“, казао је Вучић.

Он је замолио међународну заједницу да Приштину, како је рекао, дозове памети, али ако тога не буде „ми ћемо умети да заштитимо нашу земљу“.

„Изаћи ћемо оштро пред Европску заједницу, или ће да се поштује Бриселски споразум или немојте више да нас замајавате“, истакао је Вучић.

Упитан да ли Србија има сазнање ко је за данашњу акцију био ментор Приштини, Вучић је рекао да „Лајчак и Борељ сигурно нису“.

„Не знам шта ће рећи, али сигурно нису срећни због оваквог понашања Приштине. Можда ће јавно рећи да нису срећни због понашања обе стране, али сигуран сам да не мисле тако“, рекао је он.

Русија је спремна да нападне турске трупе у Сирији! Више о томе ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА