Најновије

ДРАМА НА БРЊАКУ: РОСУ покушале да извуку Србина из кола, Кфор спречио инцидент

Неколико стотина Срба са севера Космета провело је ледену ноћ и јутро на Јарињу поред Ибра у два постављена шатора, кабинама камиона, комбијима, аутомобилима и поред логорских ватри. Све ово личи на један велики збег. С једне стране су Срби а са друге специјалци РОСУ под шлемовима, пуном опремом и са борним колима.

РОСУ (Фото: Јутјуб)

13.21 - Драма на Брњаку: Специјалци покушали да извуку Србина из кола, Кфор спречио инциденте. Ситуација на Брњаку је у међувремену постала изузетно напета, јавља репортер Косово онлајна. Инцидент се догодио када су припадници полицијске специјалне јединице покушали на силу да извуку једног возача из аутомобила са КМ таблицама.

Они би у томе и успели да се није умешала патрола Кфора која се у том тренутку ту затекла. Према непотврђеним информацијама, полиција је захтевала од једног грађанина српске националности да изађе из аутомобила и скине КМ таблице, што је он одбио, па су кренули да га извлаче из кола.

Ко зна како би се све завршило да нису наишли припадници Кфора који су смирили целу ситуацију, окупиили су се и Срби који ту протестују, а возач је успео да се склони на сигурно. Ситуација у овом тренутку и даље је веома напета, јер припадници специјалног одреда полиције присилом покушавају да натерају све возаче са српским таблицама да их скину. Да подсетимо, првог дана протеста, косовска полиција је испалила неколико патрона сузавца на окупљене Србе на Брњаку.

- Што се тиче саобраћаја, ово је треће јутро заредом да ништа не пролази и да преласка возилима уопште нема. Пешке пређе само ко мора и то из преке потребе због лекара или лекова јер треба прећи и по три километра пешке у једном смеру од превоза до превоза.

Иначе, на северу Косова, где се на прелазима Јариње, Брњак и Мердаре налазе припадници специјалних јединица косовске полиције који спречавају улазак на Косово возила са српским или статусно неутралним "КС" таблицама, ситуација је мирна али напета, а Срби из Лепосавића и Зубиног потока и даље протестују против ове мере.

Саобраћај на деоницама Рашка - Косовска Митровица и Рибариће - Зубин Поток и даље је у прекиду. Грађани из централне Србије који раде у покрајини иду преко прелаза пешице, одакле је даље организован превоз, а слично је и на прелазу Брњак. На Брњаку и Јарињу превоз путника фукционише тако што их аутобуси довозе до прелаза, потом пешаче 800 метара до блокаде и ту их преузимају други аутобуси или аутомобили.

Како је раније саопштио МУП Косова, на прелазу Мердаре у току јучерашњег дана издато је више од 1.000 пробних "РКС" таблица, јављају домаћи медији. Подсетимо, српска возила на северу Косова до сада су користила таблице које издају српске власти - са регистрацијом за градове на Косову, или статусно неутралне "Унмикове - КС" таблице, које од понедељка косовске власти не признају.

Споразум о признавању "КС" и српских таблица на Косову потписан је на преговорима у Бриселу 2016. године, са роком важења од пет година, а пре 15. септембра ове године, када је истекао, није постигнут нови договор.

Подсетимо, председник Србије Александар Вучић јуче је после хитне седнице Савета за националну безбедност затражио хитно повлачење РОСУ са севера Космета и одговор ЕУ на питање када ће бити формирана Заједница српских општина.

Ова вакцина мења генску структуру, не знамо какве су последице! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА