Најновије

ВЛАСТ КРШИ ПРАВА ГРАЂАНА И ЧУВА КРИМИНАЛЦЕ: Министар ће имати право да било коју групу прогласи за полицију

Српски покрет Двери скрећу пажњу јавности на нацрт Закона о унутрашњим пословима који је дошао до фазе законског предлога и биће усвојен до краја године. Овај закон предвиђа нова овлашћења полиције и проширује постојећа. Закон омогућава полицији коришћење система видео надзора за препознавања лица помоћу сигурносних камера које је МУП купио још 2019 године, а саме информације о јавној набавци ове опреме и локацијама камера не постоје., речено је у саопштењу тог покрета.

Полиција (Фото: Јутјуб)

'’Постављање камера опремљених технологијом за препознавање лица и усвајање Закона о унутрашњим пословима значи да ће се снимати сваки наш корак, да ће се успоставити систем масовног биометријског надзора где ће сви грађани Србије бити третирани као потенцијални криминалци. Овај закон омогућава продор у приватне животе грађана у размерама без преседана, уводи се тотални надзор без икакве контроле суда, што је потпуно супротно свим демократским стандардима и Закону о заштити података о личности. Формулације у закону доводе до низа недоумица, најпре закон не дефинише које биометријске податке (податке о геометрији лица, изглед дужице ока, ход) ће полиција да прикупља и обрађује, ко ће све имати приступ тим подацима, како ће се подаци чувати и колико дуго, како ће бити заштићени од спољашње и унутрашње компромитације…

Полиција ће кроз масован видео надзор утицати на права и слободе грађана, у првом реду на слободу говора и окупљања, затим на слободу кретања. Камере ће се користити за незаконито праћење људи као средство притиска на оне који желе да искажу незадовољство радом институција и носилаца јавних функција или да користе своје право на организовање и окупљање у јавном простору'’, стоји у саопштењу.

Овим законом се такође забрањује објављивање података о идентитету овлашћеног службеног лица које примењује полицијска овлашћења. Нећемо знати ко нас хапси, удара, упада у кућу, тражи легитимацију, јер уместо имена и презимена на оделима полицајаца стајаће шифре. За свакога ко објави идентитет полицијског службеника, закон предвиђа казну у распону од  30.000 до 200.000 динара. На овај начин се пружа додатна заштита приватности овлашћених службених лица, док се у приватност грађана интензивно задире употребом нових система снимања и обраде података.

Закон садржи новину која даје додатна овлашћења министру унутрашњих послова кроз одредбу да министар може ангажовати друге организације којима ће доделити статус полиције, што нас води у стварање партијске полиције. Ово практично значи да ће, на основу дискреционе воље министра, групе које су пребијале грађане на улицама на протестима против власти и групе силеџија из необележених џипова које су служиле за притисак на бираче на локалним изборима широм Србије сада добити полицијска овлашћења. Ако министар жели да било коју групу, па и криминалну попут групе Вељка Беливука, прогласи полицијом, то може да уради без икаквог ограничења.

'’Српски покрет Двери се оштро противи доношењу оваквог закона о полицији којим се додатно штити власт и полицијски службеници а не грађани. Захтевамо да се овај предлог закона повуче из процедуре и додатно прогласи мораторијум на употребу  технологија масовног биометријског надзора над грађанима на територији Србије. У времену пандемије у коме су наша грађанска права озбиљно доведена у питање, ново кршење Устава и људских права и слобода није нам потребно'’, закључују Двери.

Више о новом Закону прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА