Најновије

ЧЕШКА БИ МОГЛА ДА НАПУСТИ ЕУ: Ако једна партија уђе у власт, то питање ће бити решено

Чешка десничарска СПД странка, која би могла да има битну улогу приликом формирања нове чешке владе наредног месеца, могла би да тражи легислативу од владе која би довела до референдума о напуштању ЕУ. То је данас најавио Томио Окамура, лидер странке познате по ставовима против ЕУ и НАТО, преноси портал Праг морнинг.

Чешка (Фото: Јутјуб)

"Један од основних услова је да владин манифест укључи закон о референдуму, укључујући могућност референдума о изласку из ЕУ или потенцијално НАТО-а", рекао је Окамура новинарима након састанка са председником Милошем Земаном.

СПД се већ годинама залаже за напуштање ЕУ и референдум о том питању.

Према најновијем истраживању, 66 одсто Чеха је за останак у Унији, док 28 одсто сматра да би требало да је напусти.

Досадашњи покушаји да се одржи референдум "заглавили су" у парламенту, а Окамурин потез могао би да поново покрене то питање.

Влада Андреја Бабиша противи се закону о референдуму који би омогућио изјашњавање о бројним питањима попут чланства у ЕУ, а било какав предлог о референдумима треба да има двотрећинску већину у оба дома парламента.

Избори у Чешкој требало би да буду одржани 8. и 9. октобра, а претпоставља се да ће на њима победити Бабиш мада ће му, према предвиђањима, бити потребна помоћ партнерских странака за формирање владе.

Две главне опозиционе странке одбијају да уђу у коалицију са Бабишем, истичући да је он у сукобу интереса као оснивач пословне империје.

Како ЕУ више не може да рачуна на заштиту Америке, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА