Најновије

ЛАЖНИ ПРЕМИЈЕР ЖЕЛИ УЈЕДИЊЕЊЕ СА АЛБАНИЈОМ? Курти поново оптужио Београд, поново помиње промену граница

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти тврди да су тзв. Косово и Албанија економски и географски комплементарни што би помогло грађанима с обе стране границе ако би, како је навео, дошло до спајања.

Аљбин Курти. (Фото: Јутјуб)

Курти је у интервјуу за Ал Џазиру рекао да тема дијалога са Београдом није међу три главна приоритета Приштине, оптужио Србију да опонаша Русију и да "јачањем сателитских парадржава жели да прикаже суседе као дисфункцинионалне и претвори их у пропале државе", као и да идеја о размени територија и даље живи у Београду.

Тврди и да Београд не жели интеграцију Срба, не само на КиМ, него и у Црној Гори или БиХ, јер жели да их "користи за превласт своје државе и нације".

Коментаришући изгледе за спајање Албаније и територије КиМ, Курти је рекао да тзв. Косово "није прогласило независност како би се дистанцирало од Албаније, него од Србије".

Сматра да би неки будући референдум спроведен демократским и мирним путем био "израз слободе Косова, а не било каквог терета наметнутог Косову или народу Косова".

- Ипак о овоме не одлучујем ја. Грађане Косова и Србије, као и Европе и света који имају двојно или чак тројно држављанство охрабрујем да гласају у две или три државе на сваким изборима - рекао је Курти.

Курти је рекао да су односи са Србијом важни, али да је, како тврди, "Косово независна земља", у којој тема дијалога са Београдом није међу три главна приоритета, преносе медији.

Он је додао да није рекао да ће дијалог у потпуности занемарити, али да је дијалог за Приштину на шестом или седмом месту листе од 10 приоритета.

- Моје је мишљење било да треба направити уступак и ставити га на четврто место. Не може бити међу главна три приоритета, јер га не можемо тако третирати, а грађани су знали шта раде када су гласали за нас као демократску опозицију и вратили нас на дужност у влади - рекао је Курти.

На питање зашто је одбио предлог о размени територија, Курти је оценио да то то није никакво решење и да би погоршало ситуацију.

- Желим демократска мирна решења. Размена територија је приступ који би нас увукао у сукобе попут оних из 90-их, а не би били ограничени на однос Србије и Косова, него би се проширили на шест земаља Западног Балкана - каже Курти.

Он тврди да је "пројекат размене територија био потпуна пропаст, али идеја и даље живи у Београду".

- Тамо све суседне земље које нису интегрисане у ЕУ, попут БиХ, Црне Горе, Косова и Северне Македоније, сматрају привременим државама - рекао је Курти.

Упитан како ће се односити према српској мањини, Курти је рекао да је већина Срба са КиМ интегрисана у косовске институције и тврди да жели да Срби на КиМ имају једнака права као и албанска већина, која чини више од 92 одсто популације на КиМ.

Курти, такође, не верује да ће НАТО напустити Косово и додао да је западна војна алијанса након самита 14. јуна у Бриселу јасније него икад показала да је одлучна да остане на Балкану. Он је нагласио да Косово жели да уде у Северноатлантски савез.

Курти каже и да Приштина такође јача своју војску јер, како тврди, Србија не само да не признаје независност Косова, "него повремено има обичај да окупи или прегрупише војне снаге" уз границу.

На питање да ли сматра поступак против Хашима Тација у Специјалном суду поштеним, Курти каже да Специјализована већа нису претерано транспарентна.

- Као влада сматрамо Специјализована већа потпуним промашајем, те верујемо да ОВК није починила злочин. Можда има појединаца који су злоупотребили униформу ОВК у лето 1999. када је откривено да су широм Косова почињени масакри, њих стотине, али сматрам да ОВК није починила ратне злочине и злочине против човечности - рекао је Курти.

Француска припретила Русији! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА