Најновије

КОН ОПЕТ ПОБЕСНЕО: Или увести ковид пропуснице или затварање или нас укините!

Доктор Предраг Кон рекао је да је следећи корак у борби против коронавируса или увођење ковид пропусница или оштрије мере и да је то, без сумње, чињеница.

Предраг Кон. (Фото: Јутјуб)

Епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон каже за РТС да су пре 17 дана имали састанак Кризног штаба. Прошло је 17 дана, једно време је говорио, истиче, да очекује састанак и да је схватио да састанка нема.

Према његовим речима, ако су ковид пропуснице противуставне, онда се то јасно каже.

„Онда на то одговара Кризни штаб и каже се – рестриктивне мере. Ако не може, молим некога да нас опозове, јер ми више немамо шта да предложимо“, истакао је др Кон.

Предраг Кон је гостујући у Београдској хроници рекао да су пре 17 дана имали састанак и да је изашао са тог састанка убеђен да су се нешто озбиљно договорили.

„Прошло је 17 дана, једно време сам говорио да очекујем састанак и схватио сам да састанка нема. Нека опструкција постоји. Тврдим да то није у Кризном штабу. А посебно што имам утисак да се медицински део користи као монета за поткусуривање. Ми о неким врстама ковид пропусница говоримо од маја месеца“, нагласио је др Кон.

Одговара им се, додаје, да су ковид пропуснице противуставне.

„Ми стојимо чврсто као стена из медицинског дела да је то једина мера у области јавног здравља која може да спречи овако нагло погоршање. Ми о тим мерама говоримо од самог почетка лета, да је то потребно користити у току лета. Један део тога је коришћен за познате фестивале. Зашто то није заживело, заиста не знам одговор“, напомиње Кон.

Чему медицински део Кризног штаба, онда долази као питање.

„Ако је противуставно, онда се то јасно каже и не могу те мере. Онда на то одговара Кризни штаб и морају онда бити рестриктивне мере. Ако не могу ни рестриктивне мере, молим некога да нас опозове, јер ми више немамо шта да предложимо. Ја ово говорим лично, јер мислим да је позиција медицинског дела Кризног штаба дотерана до угла из ког не може овако да бисмо ми славили јер није довољан обухват, тај обухват мора да се повећа да бисмо помислили да се понашамо овако као што се понашамо“, истиче др Кон.

Игнорисање ситуације која се не поправља делује фрустрирајуће и на њих, наводи, који се налазе тамо и служе, сматра, за неку врсту покрића за све то што се заиста и не ради.

„Зашто је то тако, то ће неко други морати да одговара“, каже др Кон.

Додаје да је решење у вакцинацији, да исто важи и за прву и за трећу дозу.

„Најважније од свега је вакцинација младих, јер смо ту озбиљно заказали. Антивакцинализам пада у воду, јер то није тако. Низ земаља које су биле иза нас сада имају вакцинисаност од 80 одсто. Тамо се вакцинишу и млади“, навео је Кон.

Мора се, сматра, зауставити антивакцинализам у Србији.

„То више није обична размена мишљења, овде се утиче директно на то да људи умиру. Овде ће умрети људи који неће доћи до здравствене службе, јер се нама пуне болнице убрзано и достиже ниво ванредне ситуације, а повремено ће долазити до катастрофалне ситуације, где немају да се сместе оболели“, навео је Кон.

Према његовим речима, најдрастичнији излаз из свега овога је затварање на десет дана свега.

„Спречавање свих контаката 10 дана, овако ће да падне, то је то. Ако ме питате шта је најрационалније, су ковид пропуснице под хитно, обавезна вакцинација здравствених радника под хитно. Ту нема више преговарања. Ово су регистроване смрти, стварне смо имали прилике да видимо. Само претходне године је умрло 10.000 људи са ковидом. Ми имамо ситуацију да се коцкамо са животом. Та ситуација је потпуно неприхватљива са становишта јавног здравља. Уопште ме не интересује политички аспект, интересује ме само здравље људи. Ако се мере не спроводе, оне се морају санкционисати. И то говори медицински део Кризног штаба већ месецима“, казао је Кон.

Шиптарски полицајци и ватрогасци скинули српску заставу и бацили! Више о томе ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА