Најновије

"АБРАМС" КУПУЈУ ДА С РУСИМА РАТУЈУ: Пољаци издвојили шест милијарди долара да набаве 250 моћних америчких тенкова

Пољска жели да купи 250 америчких тенкова "абрамс" да њима, ако затреба, ратује против Русије. Тај модел "абрамса" је заштићен оклопом треће генерације, има нишане са инфрацрвеним зрацима као и моћни топ.

Aбрамс (Фото: Јутјуб)

За ту инвестицију Пољска ће издвојити чак шест милијарди долара, а очекује да би требало да их добије идуће године.

У Варшави планирају да модернизују и застареле совјетске тенкове Т-72 "урал" као и пољску верзију тенка РТ-91 "тврди". Министар одбране Пољске Маријуш Блашћак каже да су им амерички тенкови потребни да се задржи вероватни агресор, а то је Русија.

- Уверени смо да нови модели "абрамса" могу да пруже достојан отпор новом руском тенку Т-14 "армата" - казао је Блашћак.

Руски тенк "армата" је и по признању америчких експерата најсавременији тенк на свету, чије ракетно наоружање превазилази све конкуренте. "Армата" је и прилично скуп тенк, па Руси не журе да га производе у великом броју, јер имају довољно других, такође добрих тенкова.

Интересантно је да је током војних вежби "Зима 2020" пољско војно руководство дошло до закључка на основу виртуелног ратовања да би Русима било довољно пет дана да поразе пољску армију. Пољски генерали су очекивали да би могли да ратују 22 дана, а за то време би им пристигла западна помоћ.

Да би пред ствојом јавношћу оправдали куповину 250 америчких скупих тенкова, у Варшави су објавили да Русија има 3.500 тенкова. Није тајна да Русија обнавља своје наоружање и технику и да се руска армија може упоређивати само са америчком и кинеском. Али, Русија не намерава да води освајачке ратове, већ да то оружје буде гарант одбране својих граница. Председник Владимир Путин је више пута говорио да Русија не намерава да ратује са НАТО, али је спремна да одбрани сваки педаљ своје земље.

Чеси за “Рафаел”

Чешко Министарство одбране купује систем противваздушне одбране кратког и средњег домета израелског државног добављача "Рафаела". Две владе закључиће споразум о куповини "Рафаеловог" напредног противваздушног ракетног система СПАЈДЕР по цени од 631,81 милион долара. Он ће заменити совјетску технологију из седамдесетих година.

Пољацима се смеју и Американци

Војни аналитичари америчког часописа "Нешенел интерс" су са подсмехом коментарисали жељу Пољака да ратују са Русијом. Кажу да је добро што што Пољска хоће да купи 250 модерних америчких тенкова, али Русија их има много више. У будућим ратовима све више ће се користити беспилотне летилице, а значај тенкова ће бити све мањи.

Израел жели да буде једини власник нуклераног оружја на Блиском Истоку. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА