Најновије

БАНКЕ НАС ОПЕЉЕШИЛЕ ЗА 6 МИЛИЈАРДИ ЕВРА! Постоји још 14 милиона потенцијалних тужби! (ВИДЕО)

Банке су опељешиле грађане за пет до шест милијарди евра, а сада Врховни касациони суд стаје у њихову одбрану упркос уједначеној судској пракси која је стајала на страну корисника кредита, закључак је конференције за новинаре Адвокатског протестног одбора одржане данас у Медија центру у Београду, два дана уочи најављеног протестног скупа који ће се одржати у суботу у 14 часова испред Уставног суда.

Адвокати (слева) Милош Андријашевић и Мишко Димитријевић (фото: Јутјуб)

Адвокат Милош Андријашевић рекао је да су статистика, закон и пракса међународних судова „на нашој страни“.

- Уставни суд је стао на становиште супротно допуњеном ставу од Врховног касационог суда, односно да банке могу да наплате само трошак који је у стварности настао, а не непостојећи трошак – казао је он.

Он је казао да је у протекле четири године, до доношења допуњеног става, донето око 30.000 пресуда у тужбама против банака, а сам ВКС је донео око 1.000 ревизијских одлука.

- И 99,99 одсто свих тих одлука судова је у корист клијената, укључујући и пресуде ВКС – открио је Андријашевић.

- Презентоване су неистине, да је постојала неуједначена судска пракса, то је неистина, судска пракса је у потпуности уједначена – истакао је он.

Његов колега Мишко Димитријевић, рекао је да ће адвокати разбити митове и лажи у средствима индормисања у вези са протестом адвоката.

- Прво, да су адвокати створили масовне тужбе. Ко су генератори масовних тужби? Пре свега држава, јавна предузећа и банке. Адвокати су само последња брана обесправљених грађана – категоричан је Димитријевић.

Он је констатовао да је за некога веће 2.000 динара него за некога 2 милиона евра, „јер му те 2.000 значи да преживи“.

- Постоје спорови од 1.000, 2.000, 5.000, 10.000 динара, али питање је свих питања колико постоји тих спорова. Укупно постоји по званичној евиденцији 14 милиона 360 хиљада потенцијалних предмета. Толико је кредита закључено у претходних 20 година. Ако узмемо да је у просеку 100 евра по једном кредиту, то је милијарду и по евра. И плус камата, то је три милијарде евра, само за трошкове обраде кредита – истакао је он.

Димитријевић је упитао затим: „а где су остали трошкови?“.

- Где је осигурање код НКОСК – Националне корпорације за осигурање кредита? Где је 1% што банке узимају ако вратите кредит пре времена? Па, да ли је нормално?! Уместо да награде те људе што врате кредит пре времена, они узму 1% што кредит вратиш унапред. Па где је разлика у крусу? Значи постоји много, много ствари које су још преко трошкова обраде кредита.  Када све то саберемо, долазимо до цифре од 5-6 милијарди евра које су банке незаконито узеле од грађана – израчунао је он.

Адвокат Андријашевић је казао да су након одлуке ВКС судије збуњене и не знају како сада да поступају.

- До сада су доносили пресуде у корист корисника банака, клијената. Имамо податке, све аргументовано, грађанско одељење ВКС чини 28 судија, према до сад објављеним подацима, анализи пресуда, 22 од 28 чланова ВКС је доказивало да банка може да наплати само онај трошак који је настао. Поставља се питање како је преосталих шест судија надгласало њих двадесет и двоје – чуди се Андријашевић.

Адвокат Димитријевић је говорио и о томе како се у медијима људи обесхрабрују да туже банке.

- Гледао сам неке новинаре који кажу: „веровали или не, ја сам исто узео кредит код банке, нисам читао ситна слова, али што бих ја тужио банке или државу кад нико не може да добије спор против банака и државе“. Замислите ту лаж. Па ми смо адвокати добили све спорове против државе и банака. Све. И полицајци, пољопривредници, војна лица, труднице, ратне војне инвалиде, па оне који су давали своја возила током рата, све што смо радили све смо добили. Овде се покушава да се народ обесхрабри да не подноси тужбе протви државе и банака – закључио је Димитријевић.

Андријашевић је рекао да адвокати остају једина независна институција.

- И саме судије би желеле да успемо у поступку, али не смеју јавно да нас подрже. Сви смо у опасности – упозорио је он.

Како је америчка комора лобирала Вучића и Ану Брнабић да стану у одбрану банака, читајте ОВДЕ.

Извор: Правда, Н. Б.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА