Најновије

УКРАЈИСНКА ВОЈСКА КРШИ ПРИМИРЈЕ: Минобацачима гађали цивилне објекте у Донбасу! Огласила се Русија

Украјинска војска крши примирје у Донбасу и опрема нове положаје, изјавио је стални представник Русије у контакт-групи Борис Гризлов.

Украјинска војска (Фото: mil.gov.ua)

- У нападу Оружаних снага Украјине оштећене су стамбене зграде и други цивилни објекти, међу којима и школа. Специјална посматрачка мисија ОЕБС-а је приметила нове украјинске ровове и позиције за минобацаче у сивој зони, рекао је Гризлов.

Притом, он је констатовао да ОЕБС престаје да активно учествује у проналажењу начина за решавање конфликта.

- Координатор ОЕБС-а Мико Кинуне чак није позвао ни једну страну у конфликту да дођу до договора о решавању ове ситуације, односно тешког положаја на линији раздвајања, и фактички је одустао од улоге посредника у преговорима, прогласивши се само модератором, појаснио је Гризлов.

Он је такође саопштио и да је потпредседник украјинске владе Алексеј Резњиков, који представља Кијев у контакт групи, одбио да одбаци званичну изјаву главног команданта Оружаних снага Украјине Валерија Залужног који је укинуо забрану отварање ватре без сагласности команде.

Према оцени Гризлова таква изјава команданта је једнака изласку Украјине из Споразума о мерама за јачање примирја од 22. јула 2020. године.

- На захтеве представника Доњецка и Луганска да се одмах одбаци ова изјава, потпредседник украјинске владе Алексеј Резњиков је изјавио да не треба обраћати пажњу на објаве блогера. Тако је Резњиков изједначио представнике команде Оружаних снага Украјине са блогерима, закључио је Гризлов.

У априлу 2014. године украјинске власти покренуле су војну операцију против самопроглашених република Донбаса, а које су прогласиле независност након државног преврата у Кијеву у фебруару 2014. године. О решавању ситуације у Донбасу разматра се, између осталог, на састанцима минске контакт групе, која је од септембра 2014. године усвојила три документа којима се регулишу кораци за деескалацију сукоба. Међутим, и након споразума о примирју између страна у сукобу наставља се размена ватре.

Турска довози десетине тенкова у Сирију у припреми за супротстављање руској офанзиви. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Sputnik International

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА