Најновије

ВУЧИЋ ПРИМИО КУРЦА: Јадранка Јоксимовић га дочекала на аеродрому

Председник Александар Вучић састао се са аустријским канцеларом Себастијаном Kурцом, који борави у посети Србији. Председник Србије је свог високог госта дочекао испред здања на Андрићевом венцу, преноси РТС.

Вучић и Курц (Фото: Инстаграм BuducnostSrbijeAV)

Вучић и Kурц разговараће најпре у четири ока, а након тога ће бити одржан и састанак делегација две земље.

Председник Србије ће затим канцелару Аустрије уручити Орден Републике Србије на ленти, за заслуге у унапређењу односа са Србијом и целим регионом Западног Балкана, после чега ће се двојица званичника обратити медијима.

Претходно је министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић дочекала на београдском аеродрому канцелара Аустрије Себастијана Курца.

У кратком разговору који је потом уприличен, министарка Јоксимовић захвалила је Аустрији на стратешкој подршци нашем европском путу и информисала аустријског канцелара о активностима које Србија предузима у процесу приступања Европској унији.

Себастијан Курц је посебно похвалио одговорно поступање Србије током пандемије и значајне реформске активности у процесу европских интеграција, наводи се у саопштењу.

Аустрија сматра Србију важним партнером

Аустријски канцелар, иначе, један је од главних заговорника проширења Европске уније на Западни Балкан и чврсто подржава европске интеграције Србије.

Уочи доласка у Београд, Курц је за Танјуг рекао да Аустрија сматра Србију важним партнером и сидром стабилности на Западном Балкану.

"Поред одличних билатералних односа и европског проширења, разговараћемо и о заједничкој борби против илегалних миграција. Србија може да се ослони на нашу пуну подршку на путу ка ЕУ. Европска унија је потпуна тек када јој све државе Западног Балкана буду приступиле", поручио је Kурц.

Поред значајне политичке подршке коју Беч пружа Београду, Аустрија је и важан економски партнер и други највећи страни инвеститор у Србији, са око 400 фирми које послују у нашој земљи.

Спољнотрговинска размена прошле године била је око 1,25 милијарди евра. Такође, важну спону у односима Србије и Аустрије чини бројна српска дијаспора која у тој земљи, према званичним подацима броји више од 120.000 држављана Србије који живе и раде у Аустрији, али се процењује да је у тој земљи око 300.000 људи пореклом из Србије.

Шта је Милорад Додик рекао о ситуацији у Црној Гори, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА