Најновије

АХИЛОВА ПЕТА АМЕРИЧКИХ НОСАЧА АВИОНА: Направили су огромну грешку

Ослањајући се на палубне ловце F-18 Super Hornet, САД су жртвовале ефикасност својих носача авиона, пише часопис Military Watch.

F-18 Super Hornet (Фото: US Navy)

Како пише аутор чланка, након што је F-18 ступио у службу 2001. у Вашингтону, надали су се да ће смањити трошкове одржавања група носача авиона. Овај ловац је заменио јуришни авион А-6 Intruder и пресретач F-14 Tomcat, који је у међувремену имао много већи борбени радијус.

"Прелазак са Tomcat-а на Super Hornet смањио је покривеност авионског крила за невероватних 77 одсто, што се показало прихватљивим одмах по завршетку Хладног рата, јер је Ф-14 био скуп за рад", истиче аутор чланка .

Међутим, сада потреба за таквим авионима постаје све очигледнија због растућег потенцијала ривала. Дакле, Русија, Северна Кореја и Кина већ су створиле нове класе противбродских пројектила дугог домета које омогућавају ударним групама носача авиона да буду даље од обале, објаснио је експерт.

С тим у вези, америчка морнарица ће, највероватније, морати да сачека долазак новог палубног ловца шесте генерације у службу, јер до тог тренутка њихова авијација тешко да ће моћи да оствари ваздушну супериорност на великим удаљеностима.

Како Русија Европи држи нож на грлу, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА