Најновије

МИТРОПОЛИТ ЈОАНИКИЈЕ О СВЕМУ ШТО СЕ ДОГОДИЛО: Погледајте шта је рекао (ВИДЕО)

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије изјавио је данас да ће врло брзо доћи до потписивања Темељног уговора између Српске православне цркве и Владе Црне Горе.

Митрополит Јоаникије (Фото: Јутјуб)

Митрополит је, у ексклузивном интервјуу за Танјуг, одговарајући на питање када може да се очекује потписивање Темељног уговора, рекао да је најважније да дијалог тече и да ће се радити на томе.

"То је ушло у процедуру, радиће се на томе. Постоји добра воља са обе стране да се Темељни уговор потпише. То је близу неког решења, ради се о прецизнијем формулисању, да се боље утемељи. Биће врло брзо", рекао је митрополит Јоаникије.

Говорећи о месту где ће уговор бити потписан, митрополит је казао да је то ствар договора Синода СПЦ и црногорске владе, а да ће он бити сагласан где год се одлучи да се уговор потпише.

Ниједног момента се није помишљало на отказивање устоличења

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије изјавио је данас, у ексклузивном интервјуу за Танјуг, да се ниједног момента, уочи његовог устоличења на Цетињу, није помишљало о отказивању тог чина.

"Није било померања, нити било каквог отказивања у ноћи између 4. и 5. септембра", рекао је митрополит.

Испричао је да је Влада Црне Горе њему и патријарху Порфирију, после дужег саветовања, а да се не би десило неко зло, обезбедила хеликоптер да оду на Цетиње.

"Безбедно смо дошли на Цетиње", рекао је митрополит и додао да им је било мало непријатно да иду војним хеликоптером, али да је дошао на своје богом одређено место, које припада митрополитима већ осам векова.

Према његовим речима, иза свих опструкција и нереда стајао је црногорски председник Мило Ђукановић, који се, како каже, подижући тензије, трудио да скупу да политички карактер.

"Ми смо се трудили да скуп задржи верски карактер. И, скуп је задржао верски карактер", рекао је владика.

Био у контакту с премијером, али не кад је полетео хеликоптер

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије изјавио је данас да је уочи устоличења био у контакту са црногорским премијером Здравком Кривокапићем, али не у моменту када је кренуо хеликоптером на Цетиње.

Митрополит је у ексклузивном интервјуу за Танјуг испричао да му је само јављено да је хеликоптер спреман за полетање, да ће све бити безбедно и да је манастир заштићен од демонстраната, који ометају чин устоличења.

"Поуздали смо се у Бога и људе који савесно раде свој посао. Без обзира што неки желе да нам оспоре право слободе вере и Устав Црне Горе. Немам речи какви су били премијер и министри, посебно министарка одбране, који су уз опструкцију Управе полиције нашли решење да се све мирно обави. Та опструкција нам је помогла да се потврди јединство цркве и народа", рекао је он.

Упитан да ли је био уплашен дешавањима, митрополит је казао да не може човек да не буде забринут, али да је следио Божију вољу и да не повреди никога.

"Био сам много пута у таквим тренуцима. То што су наш штитили из војске и полиције је резултат свих притисака који су на нас вршени у протеклих 30 дана. Наше је право да обавимо тај чин", рекао је Јоаникије.

Према његовим речима, оно што се догађало била је воља малог броја изманипулисаних људи и оних који су, рекао је, због повластица и власти то радили.

"Добро знам Цетињане, најмање је ту било њих", рекао је црногорско-приморски митрополит.

Он је изразио радост што се све на крају добро завршило истичући да је то био "драматичан и радостан догађај".

Говорећи о томе да ли се плаши предстојећег устоличења епископа будимљанско- никшићког, који ће га наследити, митрополит је рекао да је у тој епархији провео више од 20 година и да добро познаје народ на северу Црне Горе.

"Тамо је народ јасно опредељен без обзира колико Ђукановић има политичке и неке друге моћи. Народ је јасно стао уз своју цркву и то би требало свакоме да буде јасно, да народ не дозвољава да се црква политички злоупотребљава. Мораће да оставе цркву на миру да ради свој посао", рекао је Јоаникије.

Он је истакао и да је патријарх српски Порфирије својом посетом донео мир, а да је са друге стране био одушевљен како народ реагује на поруке из Јеванђеља.

Јоаникије је истакао и да је имао подршку не само СПЦ већ и других православних цркава из Јерусалима, Албаније, Чешке, Пољске, Русије, Украјине и других.

Како је додао, не може да буде "божији пастир" ако има мржњу у срцу према непријатељима и онима који га оспоравају наводећи да је "најјача молитва за непријатеља".

"Много је боље када човек претрпи и моли се за ближњег. Многи би волели да сам говорио оштре речи, али мој највећи задатак је да служим помирењу. Не бежим од дијалога ако ћемо да размењујемо добре мисли и вољу, али нисам за то да се свађамо", рекао је митрополит.

Ђукановић злоупотребио функцију, треба да одговара

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије изјавио је да је председник Мило Ђукановић угрозио верске слободе зарад политичке користи и истакао да онај који злоупотребљава највишу државну функцију, угрожава саму државу и унижава њен углед.

Митрополит је за подгорички Дан рекао да је уочи његовог устоличења у Цетињском манастиру Црна Гора, захваљући њеном председнику Милу Ђукановићу, постала школски пример грубог мешања политике у сферу религије, угрожавања верских слобода и кршења Устава и закона.

"Најгоре од свега јесте што је председник државе по сваку цену хтео да нашем верском скупу налепи политичку ознаку и за себе извуче политичку корист, што је верујући народ енергично одбацио и осудио", рекао је митрополит и истакао да за то треба да сноси одговарајуће последице.

Додао је да се нада да у Црној Гори полако пролази време необуздане силе било ког појединца, а да долази време силе правде и закона.

Устав кршили они који је требало да га штите

Митрополит црногорско приморски Јоаникије изјавио је да му је на дан устоличења најважније било да се поштују Устав и закон, а да су га највише кршили они који је требало да их поштују.

У интервјуу за РТС, који ће бити емитован вечерас, митрополит каже да ће се о томе ко је одговоран за нереде на Цетињу због његовог устоличења, анализирати наредних дана, што је синоћ на конференцији за новинаре најавио и премијер Здравко Кривокапић.

"Ако је некоме стало да се устоличење не догоди, да то не буде у Цетињском манастиру, он то може да оспори судским путем. Ово је земља у којој треба да се поштују Устав и закон. Нажалост, онај који би највише требало да штити Устав, највише га је и кршио", рекао је митрополит Јоаникије.

А шта за то време противници СПЦ планирају, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА