Најновије

МИЛОШЕВИЋ ЈЕ ПРЕ 20 ГОДИНА ПРЕДВИЂАО СУДБИНУ ЦРНЕ ГОРЕ: И то док му се кувало хапшење

Лист „Haaretz” из Тел Авива урадио је интервју са Слободаном Милошевићем 14. марта марта 2001. године, пет месеци после 5. октобра и смене власти, а само две недеље пре његовог хапшења.

Милошевић (Фото: Јутјуб)

У том тренутку Србија је део заједнице са Црном Гором у оквиру Савезне Републике Југославије, а Милошевић њен бивши председник. Упркос променама у врху српских власти, Црна Гора је радила на независности. Две године касније, 2003. године постају Државна заједница Србија и Црна Гора, да би 2006. године Црна Гора постала самостална.

Интервју је давао док је на снази била уцена САД да буде ухапшен и изручен, што се и десило две недеље касније.

У неформалном делу интервјуа, који је водио Драган Бисенић, Милошевић је рекао да никада није имао титоистичке амбиције, иако је за њих био оптужен.

-Никада ми ни на памет није пало да будем нови Тито! Чак ни онда када су неки почели да од Пожаревца праве нови Кумровец, прокоментарисао је.

На питање да ли је сам писао своје говоре, пошто се свуда говорило како то ради његова супруга, одговорио је истог трена: „Апсолутно сам! Све сам их написао за кухињским столом.”

Признао је да никада није мислио о Великој Србији, већ „прво о очувању Југославије, а затим о решењу које ће омогућити и Србима да одлучују о својој судбини, онолико колико и други народи Југославије, а на крају о заштити саме Србије и СР Југославије”. Онима који су тврдили да је Дубровник „српски град” рекао је да нема ништа од тога: „То припада историји књижевности, а не историји. Дубровник је хрватски град”.

“Instructions, instructions…”

Затим је упитан о америчком изасланику Ричарду Холбруку, за кога је Милошевић рекао да је највећи преварант од људи из света с којима се сретао.

-Ми разговарамо по целу ноћ, а онда он дође ујутро са сасвим супротним стварима од оних о којима смо се договорили. Питам га: “Шта је то сада”, а он ће “instructions…”. И тако стално, “Instructions, instructions…” Па, добро, питам га: “Докле instructions…””? Ја преговарам овде са овлашћењима, а ти ми стално вичеш “Instructions, instructions…” Доведи неког ко има овлашћења! Ја сам му рекао да он нема му*а да донесе никакву кључну одлуку, да преломи, испричао је Милошевић.

Додао је да за Дејтон није најзаслужнији Холбрук, већ државни секретар Ворен Кристофер.

-Ја сам то једном рекао у једној изјави поводом годишњице Дејтона. Нисам имао никаквог разлога да нешто подилазим Кристоферу који је стар човек и који је одлазио са функције. То ми Холбрук никада није заборавио. Када смо се договарали око Верификационе мисије, рекао ми је “Но реqуестс море, но реqуест.” А после смо видели шта се догодило, испричао је Милошевић и додао да је Република Српска била Холбрукова заслуга.

-Он је био тај који је код Американаца прогурао идеју да прихвате Републику Српску. Американци нису нипошто хтели ни да чују за то име, рекао је те 2001. године Милошевић.

О албанском сепаратизму и отцепљењу Црне Горе

Када је реч о саговорницима из региона, рекао је да је Туђман држао своју реч, док је Изетбеговић увек користио Американце као изговор за своје одбијање.

На питање у каквом се политичком тренутку налази Југославија, Милошевић је одговорио:

-Угрожен је територијални интегритет Југославије. У експанзији су албански сепаратизам и тероризам, јер су се снажно и брзо, после октобарских догађаја, пренели и на подручје ван Косова. Аспирације албанских сепаратиста и терориста се шире са територије Косова на друга подручја јужне Србије и у овим околностима где им се омогућава да купују време, ја не знам заиста, где им је крај. Бојим се да ће и други сепаратисти добити своје терористичко лице и захтевати нарочито аутономни статус за вишенационална подручја Србије или чак за отцепљење тих подручја од Србије. Црна Гора се може одвојити од Србије јер се на томе ради и ван Југославије и у Југославији, али бојим се да ће Црна Гора бити суочена и са унутрашњим сепаратистичким тензијама и захтевима за прекрајањем њеног територијалног простора, говорио је тада Милошевић.

Оптимистичан је био у погледу политичке будућности Србије и Југославије под условом да се политика у Србији и Југославији води у интересу независности земље, њеног територијалног интегритета и државног суверенитета.

На питање да ли је Косово заштићено или изгубљено за Србију, одговорио је: “Косово је Србија. Било и биће. Али Косово је у овом тренутку – узурпацијом улоге УН од стране НАТО-а – под окупацијом. Оног тренутка када се та страна окупација на било који начин оконча, сан албанских терориста биће окончан. Косово може бити изгубљено само ако се води политика која игнорише националне интересе и затварају очи пред албанским сепаратизмом и тероризмом. А заштићено је ако се води супротна политика. Она коју ја представљам”, закључио је Милошевић.

О улози великих сила на Балкану

Милошевић је у том интервјуу оценио да су велике силе имале заједнички интерес да дестабилизују Балкан, да би га економски користиле и политички контролисале.

-У том погледу је нелогично што су се у тој причи заједно нашле све велике западне земље. Дестабилизација Балкана је и дестабилизација Европе. То могу да немају у виду неки политичари у САД, али то не могу да немају у виду у Европи, закључио је.

Интервју„Haaretzu”, испоставило се да је последњи који је Милошевић дао пре хапшења. После свега неколико дана, 1. априла, Слободан Милошевић је ухапшен, а 28. јуна испоручен Хашком трибуналу, где ће преминути пет година касније, 11. марта 2006, пре него што је процес завршен.

Најопаснији тенк на свету руски Т-14 Армата, одлази у Сирију на сталну ратну мисију. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: 24sedam.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА